Najbolje i najzdravije namirnice za oktobar mjesec 2017.

Današnji izbor namirnica je jako velik i skoro sve nam je uvijek dostupno. Iz tog razloga se jednostavno pronađemo u rutini i jedemo istu hranu. Kada biste jeli sezonski, to znači da biste jeli raznovrsno jer nije svaka namirnica dostupna uvijek, ako je uzgajana na prirodan način.

Pronađite uzgajivače
Vrlo lako može pronaći osobe koje uzgajaju hranu na prirodan način. Obično namirnice prodaju na tržnicama i štandovima.

Uzgajajte samostalno
Ako imate pristup bilo kakvoj obradivoj površini zemlje, iskoristite to. Posadite omiljeno voće i povrće i uživajte u njemu kada sazrije.

Prilagodite svoje recepte
Kuhajte s namirnicama koje su sezonske, iako to znači da ćete neka jela jesti samo u određeno doba godine.

Uzmite u obzir zamrzavanje hrane
Ako u sezonskim namirnicama želite uživati malo dulje, kupite malo veću količinu i napravite zimnicu. Na taj način ćete uživati u zdravim i ukusnim namirnicama, a nećete opteretiti novčanik.

Najbolje povrće
Cikla

Cikla sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Ciklu najčešće jedemo kao salatu.

Brokula
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Kupus
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.

Repa
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.

Cvjetača
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Bundeva
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i mangana.

Najbolje voće
Šljive
Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan su izvor vitamina C.

Grožđe
Sadrži jako malo kolesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.

Naranče
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Kruške
Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za izradu deserta i jako dobro se slažu uz đumbir.

Jabuke
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Dunja
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dunje su jako popularne za izradu kompota i džema.

Brusnice

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

@zdravlje_i_ljepotain