5 knjiga koje su promijenile moj pogled na život


Tko traži cilj, ostat će prazan kada ga dosegne, tko pak nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi. Nejc Zaplotnik, „Put“

Čak i ako niste veliki ljubitelj čitanja, sigurno se sjećate barem jedne knjige koja vas se na neki način dojmila.

Možda se radi o nekoj knjižici koju ste pročitali u djetinjstvu ili o naslovu novijeg datuma za koji ste slučajno doznali od prijatelja ili pak iz medija. A možda je prava knjiga „slučajno“ pala s police u knjižnici ravno pred vaše noge… I nakon toga više ništa nije bilo isto.Knjiga je zaista naš najbolji prijatelj. Za njom uvijek možemo posegnuti, ona nas tješi i uspavljuje u tišini i samoći, dok okrećemo njene stranice uz svijeću ili blago svjetlo noćne lampe. I nikakvo elektroničko izdanje ne može zamijeniti doživljaj knjige u ruci: osjećaj glatkoće pod prstima, šuškanje i miris papira.

Neke iznimne knjige čovjeku dođu u pravom trenutku: ili ga istinski utješe, ili mu otvore neke nove vidike, ili mu poput baklje osvijetle stazu koja ga vodi do samoga sebe.

Netko je jednom mudro rekao kako osoba koja vraća knjigu nije ista ona osoba koja ju je uzela.

I to je točno. Knjige mogu biti toliko opojne, dojmljive i snažne da izazovu lagani potres u svakoj stanici našeg bića.

Ovo je moj izbor 5 knjiga koje su mi odškrinule vrata samospoznaje.


1. Ruediger Dahlke: Bolest kao put

Knjiga „Bolest kao put“ definitivno je promijenila moju percepciju bolesti. Usto me je još više učvrstila u mom nepovjerenju prema zapadnoj medicini, koja pacijentu pristupa kao mehaničar automobilu te samo guši simptome bolesti, a ne rješava pravi problem.Često mislimo da se bolest događa nekom drugom i ona za nas uvijek predstavlja najgori životni scenarij. No mora li to tako biti? Mnogi od onih koji su iskusili tešku bolest svjedoče koliko ih je to iskustvo promijenilo – nabolje.

Njemački psihoterapeut Dahlke pomiče kut našeg gledanja na bolest, odnosno potiče nas da je prigrlimo jer ona nam prenosi vrijedne poruke koje bi mogle zauvijek promijeniti naš pogled na život. Čitajući ovu knjigu, shvatila sam da je bolest samo druga strana istog novčića zvanog zdravlje. Ne smijemo zaboraviti da živimo u svijetu polariteta u kojem neprestano vlada promjena, a dio te promjene čini prijelaz iz zdravlja u bolest i obratno.

Stoga, odupirati se bolesti znači odupirati se samom tijeku života i njegovim prirodnim ciklusima. Bolesti su usko povezane s našim mislima i osjećajima. U svakom slučaju, one nas tjeraju da se više okrenemo sebi i da započnemo unutarnji intimni dijalog sa samima sobom. I kao što sam Dahlke kaže - nitko i ništa nas ne poznaje tako intimno kao naša bolest, stoga je trebamo prihvatiti kao dobrog prijatelja, a ne voditi mukotrpnu borbu s njom. Jer vodeći borbu lako možemo izaći kao gubitnici.         

2. Nejc Zaplotnik: Put

Kultnu knjigu alpinističke literature pod nazivom „Put“ napisao je Nejc Zaplotnik, slovenski alpinist koji je živio u 20. stoljeću, a koji je rado iskušavao vlastite granice i uvijek slijedio svoj instinkt. Planine su bile njegov život i on nije mogao bez njih. U pogovoru ove knjige stoji: „Nejc je svoj život živio tako iskreno kako ga je opisao u 'Putu'. Iz tog razloga se tom majstorskom tekstu nema što dodati ni oduzeti“.

Ovoj se knjizi doista nema što dodati, samo je treba što češće čitati od korica do korica. Nejc je inspiracija svakom istinskom planinaru i alpinistu koji u planine ide ne samo izazova radi nego i kako bi susreo – samoga sebe. U ovoj knjizi pronaći ćete iskrenost, poštenje, ljubav prema prirodi, ma koliko surova bila, drugarstvo kakvog više nema, otvorenost i beskompromisnost. Nejc nas vraća istinskim vrijednostima 20. stoljeća, vremena u kojem su ljudi još uvijek bili vođeni moralnim vrijednostima poput nesebičnosti i njegovanja iskrenih prijateljstava.

Viki Grošelj, prijatelj alpinist, jednom je rekao: „Nejc je  u svojih trideset godina doživio više nego što neki drugi dožive u cijelom svom životu“. 

I baš danas kada svi toliko težimo samo ciljevima, zaboravljajući pritom na veličanstvenost samog puta kojim kročimo, snažno odzvanjaju riječi Nejca Zaplotnika: „Tko traži cilj, ostat će prazan kada ga dosegne, tko pak nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi.“  Godine 1983. Nejc Zaplotnik poginuo je u lavini pod Manasluom na Himalaji zajedno s hrvatskim planinarom Antom Bućanom. Tamo se nalazi i njegovo zadnje počivalište… I da je birao mjesto s kojeg će otputovati u vječnost, ne bi mogao ljepše odabrati.   

3. P. D. Ouspensky: Tertium organum

Ova po svemu osobita knjiga velikog ruskog metafizičara i filozofa Ouspenskog zahtijeva određeno vrijeme i koncentraciju, ali vrijedi svake sekunde koju uz nju provedete. Dok je čitate, pred vašim se očima otkrivaju neki novi horizonti, neke drevne tajne života i univerzuma. Ono tajnovito i mistično na što upućuje ova knjiga mogli biste osjetiti u srži svog bića. 

Nakon što vam Ouspensky matematičkom preciznošću odškrine vrata nekih viših svjetova, pa uspijete zaviriti u četvrtu ili petu dimenziju, jednostavno ćete promijeniti svoju percepciju svijeta. Za spoznavanje nedostižnog neće vam trebati vaših pet osjetila, nego samo - šesto čulo.     

4. Marko Aurelije: Meditacije

Postoje knjige koje bljesnu poput svjetlosti zvijezde, ali se isto tako brzo ugase, no postoje i one koje se pojave kako bi tu ostale dovijeka. U takvo svevremensko štivo spada i knjiga „Meditacije“ koju je napisao Marko Aurelije.

Iako zaista davno napisana, knjiga ovog rimskog cara i filozofa odiše svježinom misli koje svatko od nas danas može koristiti kao vlastiti vodič za ispunjeniji i sretniji život. Uz nju vam doista više ne treba self-help literatura koja zauzima sve više mjesta na policama naših knjižara. 

5. Lao Tzu: Tao Te Ching

Dok razmišljam o životu i njegovim tajnama, koje su mi nespoznatljive, uvijek mi se u mislima pojavi stih iz drevne kineske knjige „Tao Te Ching“: „Tao koji se može izgovoriti nije vječni tao“.

Ovaj stih uvijek me iznova podsjeća na svu „skučenost“ i „nemoć“ riječi u opisivanju misterija života i svemira. Tajna univerzuma i našeg postojanja je jednostavno neizreciva, nedokučiva i neobjašnjiva. Iako riječima ukazuje na ono neizrecivo, ova knjiga jedna je od onih kojima se uvijek rado vraćam po novu dozu mudrosti. I svaki put kad je počnem čitati, iz njezinih stihova izbijaju neke nove pouke pa mi se uvijek čini kao da je prvi put držim u rukama.

Zbog ove knjige osjećam se poput djeteta koje još nije prohodalo i tek treba upoznati veliki novi svijet koji se u svoj svojoj beskrajnoj veličini otvara pred njegovim očima. 
alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain