Da li će Vero "ubiti" Instagram?


Svi pričaju o novoj društvenoj mreži koja bi mogla zamijeniti Instagram

Prvo se bio došuljao My Space. Online adresa na kojoj se velika pažnja pridavala avatarima i pomnim opisima afiniteta. Obožavali su ga glazbenici, a ekipa se pronalazila isključivo prema nadimcima, i bio je to prvi griz pite zvane online zajednica za veliku većinu milenijalaca.Prvi glas o Facebooku, tada još apstraktnom pojmu, proširio se sramežljivo, a skeptični su korisnici My Spacea nevoljko pristali isprobati „mrežu za dijeljenje fotografija s prijateljima“ na kojima su, na samom početku, igrice i aplikacije bile te koje su privlačile korisnike. Polako ali sigurno, igrice su zamijenile fotografije s tinejdžerskih izlazaka, sve više zacakljenih okica je punilo Facebook albume, baš kako je to bio zamislio Zuckerberg. My Space je, s druge strane, pao u drugi plan. Njegov ga je vlasnik prodao te se uputio na put oko svijeta, fotografirajući sve što mu se nađe u vidokrugu. Ostatak priče više-manje svi poznajemo. Facebook je iz „zajednice prijatelja“ prerastao u mašinu za novac, platformu za promociju brendova, „osobnu iskaznicu budućnosti“ koju Z generacija u potpunosti ignorira, smatrajući je mrežom "za starce", pritom misleći, pretpostavljamo, na milenijalce. Ovdje negdje, u jeku popularnosti, plaćenih postova za kremu protiv gljivica, 85 fotografija susjedine bebe i „ljubi te strina pozdravi majku“ komentara ispod fotografije, kul ekipa je s Facebooka emigrirala na Instagram, uživajući u njegovoj neopterećenosti mišljenjima, manjku sestrični iz osmog koljena i fokusu na vizualno relativno kratki period. Naime, nije trebalo proći mnogo vremena da i ovu mrežu počne nagrizati neutaživa želja za zaradom, da je zapljusne val plastičnih influencera, Instagram obrva i sponzoriranih postova brendova koji moraju biti u toku s trendovima i koji narušavaju naše poslijepodnevno tapkanje Insta pričama svojim promo kampanjama. Toliko snažan da je u naše rječnike uvukao pojmove „insta worthy“, utjecao na biranje adresa koje posjećujemo te potaknuo diskusiju o depresiji koja se poput virusa proširila među mladima zahvaljujući svakodnevnom gledanju „savršenih instagramskih života“, bilo je jasno kako će kad tad dosegnuti svoj vrhunac nakon kojeg neminovno, prema svakoj ekonomskoj računici, slijedi pad. Jedino pitanje je tko će ovaj pad iskoristiti za ulazak na tržište.

Premda u ovom trenutku još uvijek ne bilježi pad, dapače, jači je nego ikada s 800 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika, Instagram je bez imalo dvojbe počeo nervirati svoje korisnike. Igrajući po pravilima svog vlasnika Facebooka, novim je algoritmima potpuno izignorirao svoje temeljene postavke, nakrcao se sponzorskim postovima (bivajući, ujedno, genijalan alat za brendove), a konstantno kopiranje najpopularnijih opcija donedavno jakog Snapchata dio je korisnika dodatno počeo ljutiti. Upravo je ovdje u priču odlučio upasti Vero, nova društvena mreža o kojoj se posljednjih dana mnogo priča, premda postoji još od 2015. godine. Bazirajući svoju promociju upravo na nedostacima konkurenata, Vero je dio kolača gigantima odlučio oduzeti pod premisom autentičnosti, izostanka oglašivača i kronološkim feedom na kojem se dijele fotografije, glazba, videa, filmovi, knjige, mjesta i ino. Ukratko, ideja je da se na Veru dijeli sve ono što nas zanima, baš kao što to činimo s prijateljima u stvarnom životu, uz mogućnost privatnih postova, što znači da možemo označiti ljude koji određene objave mogu vidjeti, to jest ne vidjeti. Svaki je post interaktivan, odnosno „mali svijet za sebe“, pa se s njega direktno može i kupovati, dok su se sponzori, barem zasad, izbjegli pretplatom, što znači da bi se u budućnosti Vero morao plaćati, no za prvih je milijun korisnika ova mreža besplatna. Dakle, Vero je Instagram bez sponzoriranih postova i novog algoritma koji se bazira na pretplati.

Razlog zašto se tek posljednjih dana počelo naveliko pričati o ovoj društvenoj mreži koja svakako nije prva, a vjerujemo niti posljednja koja je konkurirati odlučila gigantima poput Facebooka i Instagrama, jesu određeni influneceri koji su se Veru priključili, privlačeći, očekivano, velik dio svojih pratitelja. Jedini je problem što Vero nije potpuno spreman na povećani broj korisnika, pa se mreža učestalo ruši posljednjih dana. Poznajući „razmaženog“ i u gomili opcija opravdano zahtjevnog krajnjeg korisnika, pitanje je hoće li nakon prvog neuspješnog pokušaja isti Veru dati drugu šansu te se vratiti nakon što se silni bugovi poprave. Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati hoće li se Vero ubrojiti u propale mreže koje su ambiciozno, no neuspješno krenule konkurirati Facebooku i Instagramu, ili je ljudima zaista dosta monopola Facebooka pa traže nešto novo. Ono će nesumnjivo doći, samo je pitanje je li to doista Vero.
fashion.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain