Donosimo vam činjenice o zaljubljenosti i ljubavi!


Iako se radi o samo jednoj reči, koja zvuči toliko jednostavno, o njoj se i dalje piše, postavljaju se mnoga pitanja i vode se najrazličitije diskusije. Radi se o ljubavi, najlepšem, ali i pomalo komplikovanom osećanju.

Ona nam može doneti lepe i manje lepe trenutke, euforiju koja će nam promeniti dan, ali i najveću bol koju smo do sada osetili.

Niko od nas ne može otkriti istoriju ljubavi i njen nastanak, jer smo svi mi nastali kao plod ove emocije, ali možemo biti svedoci mnogobrojnih ljubavnih priča od početka vremena do danas!

Sve faze našeg života prožete su pričom o ljubavi, ona nas prati kroz odrastanje i sazrevanje, sve do našeg poslednjeg dana. Ona je jedino što posle nas ostaje!

Šta je ljubav i kako je prepoznati?

Da bismo bili sposobni da volimo druge, moramo čuvati ljubav duboko u sebi. Ljubav znači poznavati sebe. Ako sebe poznajemo, prihvatamo i volimo,  nismo polovina koja traži svoju drugu polovinu, mi smo jedna celina, sposobna da u svoj život pusti isto tako celovitu osobu sa kojom se prepoznala.

Ljubav nije samo emotivna ljubav sa partnerom, već i ljubav prema porodici, prijateljima, ljubimcima, prirodi, a pre svega prema životu.

Nije mit da se pri zaljubljivanju u našem stomaku pojave leptirići, srce nije jedini organ koji prepoznaje ljubav. Celo naše telo reaguje na signale zaljubljenosti koje šalje mozak, a kao posledica toga u našem organizmu dešavaju se razliičiti fiziološki procesi.

Ako se nalazite u dilemi, da li je neka osoba za vas, pokušajte da umirite um i oslušnite svoje telo. Iz promena koje se dešavaju u organizmu kada ste zaljubljeni, shvatićete mnogo toga.

Signali koje šalje vaše telo kada ste zaljubljeni:

1. Toplina i pozitivna energija

Otvoreni ste i prema toj osobi osećate toplinu, to je svakako dobar znak  za vaš budući odnos. Ukoliko ste hladni, to nije osoba za vas.

2. Optimizam i motivisanost

Ako se u vezi osećate depresivno, verovatno ste izabrali pogrešnu osobu. Prava osoba za vas će vas motivisati i ispuniti entuzijazmom, osećaćete se poletno i bićete puni elana!

3. Miris tela koji vas privlači

Kažu da je miris jedan od najjačih znakova privlačnosti. Ukoliko vas miris vašeg partnera privlači i podiže vam adrenalin, vi ste jedna zaljubljena osoba!

4. Smirenost

Kada ste sa voljenom osobom, osećate se smireno i pozitivno. Napokon osećate da možete biti opušteni i svoji!

5. Osluškujte intuiciju

Nemojte zanemariti svoje šesto čulo, ono može biti odličan pokazatelj koga se treba kloniti, a sa kim provoditi više vremena. Ukoliko osećate snažnu fizičku potrebu da budete u blizini neke osobe, znajte da se za nju vredi boriti!

6. Empatija

Kada nekoga zaista volimo, sa njim i saosećamo. Teško vam je da podnesete bol voljene osobe, i to utiče na vašu psihu. Ovo su jasni znaci da su se vaša osećanja podigla na viši nivo.

7. Snažan osećaj prisutnosti

Vaše telo pamti prisustvo osobe koju volite, čak i kada ona nije u vašoj blizini. Ako dostignete ovaj osećaj, to je jasan znak da volite!

Postoji 5 različitih načina da volite, ali za kakvu ljubav se treba boriti?
Šta nauka kaže o ljubavi?

Ovu emociju vrlo je teško pratiti sa naučnog gledišta, jer na nju niko ne može uticati. Vrlo često ne znamo ni kad ni  kako se ljubav dogodila.

Naučna istraživanja tvrde da je ljubav na prvi pogled i te kako moguća. To naravno ne znači da ćete se sa tom osobom odmah zavoleti, ali svakako ćete se sa njom emotivno povezati.

Naš mozak počinje da luči hormon ljubavi u istoj sekundi kada primetimo osobu koja nam se sviđa. Istraživanja su pokazala da ljubav na mozak utiče kao droga, jer podstiče rad istih delova mozga kao i konzumacija kokaina. Takođe su prisutne i slične reakcije kod žudnje za drogom i voljenom osobom. Zaljubljene osobe pokazuju klasične simptome ovisnosti – sve više žele osobu u koju su zaljubljene.

Jedno istraživanje pokazalo je da se suprotnosti uopšte ne privlače, već da ljudi u emotivnom partneru uglavnom traže slično razmišljanje i interesovanja. Jedino što nas na drugoj osobi privlači a da mi ne posedujemo je upravo ono što želimo da posedujemo.

Faze ljubavi

Stručnjaci su ustanovili da postoje 3 faze ljubavi:

1. Požuda

2. Fizička privlačnost

3. Emotivna povezanost

Da li vas vaš partner čini depresivnom?
Požuda

Požudu pokreću testosteron  i estrogen. U ovoj fazi se stvara temelj za naredne  dve, kroz romantiku i žudnju. Ako se temelji ne stvore u prvoj fazi, veoma je teško da će ta veza uspeti. U vašim očima je partner savršen za vas, i uživate u hormonskom udaru koji prožima vaše telo.

Fizička privlačnost

U ovoj fazi često gubite apetit, spavate kraće i provodite većinu vremena razmišljajući o toj osobi. Sada se u vašem telu luče dopamin i serotonin, pa često postajete euforični.

Ova faza se često naziva i fazom borbe, jer je to period u kome nastojite da promenite svog partnera i prilagodite ga svojoj viziji ideala. Takođe ovo je vreme kada postajete  malo realniji, pa može doći i do  prvih  sukoba mišljenja. Zaljubljenost polako nestaje, a počinje se javljati emocionalna povezanost.

Emocionalna povezanost

Stručnjaci ovu fazu nazivaju bezuslovnim prihvatanjem, što znači da je ova faza sam vrhunac ljubavi. Strah od duboke intimnosti često mnoge sprečava da stignu do ove faze.

Ovo je faza kada ste potpuno svesni svih vrlina i mana svog partnera, ali ste rešili da ih prihvatite jer ga vidite kao osobu sa kojom ste spremni da gradite budućnost. Sukobi u ovoj fazi dešavaju se kada vam se životi i navike počnu preplitati, a kada ih uspešno rešite napravili ste pogodan teren za zajednički život.

Ovo period u kome zaljubljenost prerasta u ljubav.

Ljubav je emocija koja zahteva strpljivo ulaganje i trud. Prihvatiti prvo sebe, a onda i partnera nije ni malo jednostavno. Pri tom svako od nas je svestan da jeljubav klizav teren i da je nit između beskrajne sreće i velikog bola tanka, ali smo podjednako svesni, da je ovo osećanje jedno od retkih, koje je vredno tolikog rizika.
lepotaizdravlje.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain