MIrisna kava za dobro jutro


Kava je univerzalno sredstvo za buđenje ranim jutrima kad moramo na posao, ali i onda kad ne moramo već lijeno ulijevamo crnu tekućinu u omiljenu šalicu kako bi opušteno jutro što duže potrajalo. Kava je ritual, kava je navika, kava je sreća i s tim će se složiti svi koji ujutro posežu za njom.

S obzirom na to da je zima i da traje blagdansko raspoloženje kad uživamo u brojnim mirisnim začinima, bilo u jelima, kolačima ili pićima, odlučili smo isprobati malo drugačiju varijantu kave iz čije šalice će vas zapahnuti savršenstvo mirisa. Naime, njeni su glavni sastojci cimet, muškatni oraščić, kardamom, klinčić, đumbir i papar koji će vas bez sumnje ujutro razbuditi, ali i povoljno djelovati na stanje cjelokupnog organizma.

Za ovaj će vam recept biti potrebna mljevena kava, bilo da ste takvu mješavinu već kupili ili sami doma meljete zrna – sami odaberite svoju najdražu vrstu. Zatim prema ukusu odredite koliko začina želite, sameljite ih i pomiješajte zajedno s kavom. Ove mješavine možete napraviti i veću količinu te kuhati zimsku kavu nekoliko dana. 
Primjerice, pola šalice mljevene kave pomiješajte s:

1/2 žličice cimeta
1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/4 žlicice mljevenog kardamoma
1/4 žličice crnog papra

Sve zajedno skuhajte u omjerima kave i vode kako vama odgovara te dodajte mlijeka i šećera po želji. Ne samo da će vas probuditi, šalica ove kave će zamirisati cijelu kuhinju, a vi ćete poželjeti još.
journal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain