Povećajte razinu hormona sreće u tijelu na sasvim jednostavan način


Naše tijelo proizvodi serotonin, hormon zaslužan za to kako se osjećamo. Moguće je podignuti njegovu razinu na više načina jer život je prekratak da bi ga provodili u turobnom raspoloženju.

Kada je balans serotonina u tijelu poremećen, dolazi do depresije i ostalih poteškoća u ponašanju. Serotonin se stvara u mozgu, u pinealnoj žlijezdi koju nazivaju i trećim okom – centrom naše duše.

Serotonin je neurotransmiterska kemikalija koja regulira mišićne kontrakcije, regulira tjelesnu temperaturu, apetit i osjećaj boli, a upravlja i našim ponašanjem, krvnim tlakom i disanjem.

Nedostatak serotonina odgovoran je i za nemogućnost oslobađanja uma od negativnih misli, za nedovoljno interesa za ljubav i seks, a može biti i krivac za to da nekoga ili nešto ne možemo izbaciti iz glave, kako piše portal Bebamur.

Postoji više načina kako se razina serotonina može povećati u tijelu:

Više svjetlosti
Idealno je boraviti na suncu, ali ako sunca nema, u kući treba biti dobro osvjetljenje pa postavite nekoliko svjetiljki više kako bi vaš dom tijekom tmurnih dana bio svjetliji – osjećat ćete se bolje.

Pazite na držanje
Pognuto držanje u ljudima izaziva osjećaj manje vrijednosti iako toga nisu svjesni. Uz to, razina hormona sreće se smanjuje, što, pak, vodi svim problemima koji su nabrojani ranije u tekstu. Zato, ispravite se jer ćete se tako osjećati samopouzdanije, a time i sretnije.

Hrana je važna
Složeni ugljikohidrati bogati su triptofanom – aminokiselinom koja je zaslužna za regulaciju proizvodnje serotonina. Pod složene ugljikohidrate svrstava se tjestenina, riža, kruh, žitaricama, krumpir, grah itd.

Nedostatak triptofana u tijelu vodi lošem raspoloženju i tjeskobi. Stručnjaci savjetuju kako je bolje umjesto posezanja za, na primjer, pečenim krumpirićima ili nekim pecivom, pojesti puretinu, jaja, banane ili orahe.

Pjevanje pomaže
Prema nekim istraživanjima, pjevanje s grupom ljudi u tijelu potiče oslobađanje hormona sreće i hormona ljubavi – serotonina i oksitocina. Ako nemate s kime zapjevati, pjevajte sami, na primjer – dok se tuširate ili kuhate omiljeno jelo, sigurno ćete se osjećati bolje i sretnije.

Redovito vježbajte
Koliko god bili u gužvi, dnevno možete odvojiti 20 minuta za vježbanje ako to doista želite. Fizička aktivnost uvelike doprinosi dobrom raspoloženju, a i zdravlju općenito.

Spavajte dovoljno
Kvalitetan san je neophodan za proizvodnju hormona sreće pa pazite na to kako i koliko spavate. Važno je da se budite odmorni kako bi mogli pravilno funkcionirati.

Još nekoliko savjeta
Šetnja po prirodi na svježem zraku doprinosi osjećaju opuštenosti i sreće kao i druženje s prijateljima. Sreću u vama izazvat će i bavljenje hobijem koji volite, slušanje glazbe, opuštanje uz dobru knjigu…

Na kraju, važno je zapamtiti da se povećanjem serotonina povećava razina dobrog raspoloženja, ali je i dobro raspoloženje zaslužno za proizvodnju hormona sreće u našem tijelu – te dvije stvari povezane su kao dvosmjerna ulica.
ljepotaizdravlje.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain