Recepti sa kafom za kožu poput bebine

Dok pijuckate kafu, možete napraviti nešto što će vas učiniti još ljepšom.

Još u starim vremenima su naše bake govorile kako je za bolji ten kože dobro ujutro popiti jednu šoljicu crne kafe. Istraživanja su poslije zaista dokazala kako ove tvrdnje i nisu bez osnova, jer kofein učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja.Kozmetička industrija je uspješno primjenila kofein u raznim kremama za suhu kožu, koje pomažu epidermu da se sam zaštiti stimulisanjem unutrašnje proizvodnje lipida. Kofein je takođe čest sastojak koji nalazimo u kremama za područje oko očiju, jer stimuliše cirkulaciju i kožu čini čvrstom.

Kreme sa kofeinom su se pokazale izuzetno uspješne u smanjenju otečenosti kapaka. Upravo zbog ovog svojstva koje utiče na stimulaciju cirkulacije kofein je čest sastojak i krema za uklanjanje celulita, prenosi Srbija danas.

Ovo je bilo dovoljno dokaza je kafa zaista korisna, a sada evo i nekoliko recepata kojih možete sami pripremiti i uvjeriti se u čudotvorna svojstva kafe.

Tonik za lice – skuhajte crnu kafu, stavite je u posudice za led i zamrznite. Sa ledom od kafe masirajte lice. Ovaj tonik osim što učvršćuje kože istovremeno i osvježava lice.

Losion za toniranje kože – na vatu nanesite svježe kuhanu crnu kafu i masirajte lice. Ovim tonikom ćete izjednačiti boju kože i čak dobiti blago preplanulu nijansu.

Maska protiv bora – pomiješajte jednu kašiku raževog brašna sa skuhanom crnom kafom, te kada postane gusta smjesa dodajte žumance i ponovo dobro pomiješajte. Stavite masku na lice te nakon 15 minuta masku isperite.

Maska za tamnu kosu – pomiješajte dva žumanca sa kašikom ruma i dvije kašike tople vode. Smjesi dodajte kašiku mljevene kafe i biljnog ulja. Nanesite ravnomjerno na kosu i ostavite da djeluje oko 5 minuta. Potom isperite dobro sa toplom vodom.

Tretman protiv celulita – toplu mljevenu kafu rasporedite na problematična područja i omotajte ih plastičnom folijom. Ostavite da djeluje oko dvadeset minuta, potom isperite.
narod.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain