Smršavite uz jednostavan psihološki trik

Svaka priča o mršavljenju posebna je na svoj način, ali ona Christine Carter je uistinu posebna. Prije je imala 125 kilograma, dok se 2014. godine njezin život nije drastično promijenio, kada se odlučila na kirurški zahvat ugradnje želučane premosnice.
Godinu dana nakon Christine izgleda bombastično, no put do takvog tijela nije bio lak.

Pored što je kirurški zategnula obješenu kožu na trbuhu nakon izgubljenih kilograma i odlučila se na silikonske umetke u grudima, morala je puno toga promijeniti u sebi i svojoj psihi kako bi održala svoje novo tijelo i kako se ne bi vratila u prethodno stanje pretilosti, prenosi portal PopSugar.

Sa svojim brojnim Instagram followerima podijelila je životno iskustvo s debljinom, te usponima i padovima koji su je doveli do željenog tijela.
"Nothing tastes as good as skinny feels" is bullshit. I can promise you in both of these pictures chocolate chip cookies tasted exactly the same. The difference was how I have taught myself to THINK about food. I used to live for the next meal. Like...literally eating lunch I was thinking about what I would eat for dinner. I have learned to enjoy NEW things about food. I've learned to love cooking and am finding new ways everyday to make low sugar/carb meals that taste great but don't keep me from my goals. I've learned to stop EATING my feelings and find new outlets for them. Mine are playing piano and working out (even though I hate working out...it clears me mind.) . Today I challenge you to take up new ways to blow off stress. New ways to feel good. Cause I learned the hard way that while bad food feels good now...it doesn't make you feel good in the end. Happy Friday!
A post shared by Christine Carter (@weightlosshero) on
Što treba promijeniti u psihi kako bi zadržala mršavo tijelo?
Na svom Instagram profilu napisala je kako je u vrijeme snimanja "prije" i "poslije" slika jednako voljela hranu, okus joj je bio jednako dobar i neodoljiv, ali ono što je promijenila u percepciji iste je to što je počela razmišljati o onome što jede.

"Prije sam živjela od obroka do obroka. Doslovce sam razmišljala za vrijeme jednog obroka što ću jesti za sljedeći. No, naučila sam kako uživati u novim stvarima povezanima uz prehranu. Shvatila sam da volim kuhati i svaki dan sam pronalazila nove načine kako spraviti obroke s manje ugljikohidrata i šećera, koji će biti ukusni, ali me neće udaljavati od mog cilja. Prestala sam se emocionalno prejedati i pronašla nove načine kako izraziti moje osjećaje.", napisala je na svome profilu.

Iako naglašava da mrzi vježbati, Christine je pronašla načine kako se osloboditi stresa, poput sviranja klavira i tjelovježbe.
Christine je ostala ista osoba iznutra, ali za njenu fizičku i emocionalnu transformaciju zaslužan je teški rad.

Objašnjava koliko je važno pronaći nove načine oslobađanja od stresa i dobro se osjećati bez pribjegavanja hrani i prejedanju.

"Naučila sam na teži način da se zbog loše hrane možeš osjećati dobro u tom trenutku, ali se na kraju nikako ne osjećaš dobro od nje", kaže.
 Ako ni sama ne znaš kako odoljeti hrani, iskušaj ovih 5 koraka ublažavanja žudnje za hranom.


Dosljedno praćenje toga je li tvoja glad emocionalna ili tjelesna iziskuje vježbanje i strpljenje. Ako si iskusila emocionalnu glad, znaš koliko taj poriv može biti snažan. Čak i ako si sama sebi obećala ''Neću se prejedati'', emocionalna glad sve mijenja, tvrdi dr. Doreen Virtue u svojoj novoj knjizi ''Žudnja za hranom''' koja je izašla u izdanju Planetopije

Čak i najpredaniji zdravstveni fanatik osjeti privlačnost hladnjaka te u njemu traži nešto čime bi zadovoljio silne žudnje. Ukinimo strašnu vlast koju emocionalna glad ima nad apetitom i prehrambenim navikama vratimo ti slobodu i mogućnost da kažeš : ''Ne, ne želim se prejedati!'' To ćeš učiniti tako što ćeš, kad sljedeći put osjetiš glad, prijeći pet koraka.

Kad sljedeći put osjetiš snažnu glad, pomoći će ti sljedeći koraci:

Odredi petnaestominutno ''hlađenje''. Reci samoj sebi da ne smiješ jesti petnaest minuta. Ako i nakon petnaest minuta budeš željela jesti, moći ćeš to učiniti. Ali ćeš u sljedećih petnaest minuta prijeći sljedeća četiri koraka, a apetit će ti se vjerojatno smanjiti toliko da više nećeš imati želju za prejedanjem.

Udalji se od hrane. Ako moraš, izađi iz kuće, ali se sljedećih petnaest minuta ne približavaj kuhinji. Emocionalno prejedanje često vodi ''automatskom'' ili ''odsutnom'' konzumiranju hrane, pri čemu nisi svjesna koliko jedeš. Prejedanje je moguće jednostavno izbjeći udaljavanjem od hrane. Osobno sam katkad morala uništiti hranu za kojom sam žudjela. Nije bilo dovoljno baciti kutiju keksa jer bih je jednostavno izvadila iz koša za smeće. Tada bih osjetila još veće gađenje prema sebi. U tim je trenucima bolje uništiti hranu (jeftinije je od psihoterapije ili liječenja bolesti povezanih sa suvišnom tjelesnom težinom!) ili je baciti iz ambalaže u koš za smeće kako ne bi bila jestiva.

Ako tvoja glad dolazi iz usta, operi zube i popij veliku čašu vode (ali se petnaest minuta ne približavaj kuhinji!). Kad očistiš usta, riješit ćeš se okusa čokolade, cheeseburgera, keksa ili druge hrane za kojom žudiš, što će ujedno pomoći ublažiti emocionalnu glad. Voda će pomoći i ako žeđ pogrešno tumačiš kao glad (što se događa iznenađujuće često).

Zapitaj se: ''Osjećam li strah, gnjev, napetost ili stid?'' To pitanje ne iziskuje duboku introspekciju. Odgovor se najčešće istog trena javi. Zapitaj se to i ubrzo ćeš čuti: ''Da, zabrinuta sam zbog financijske situacije''; ''Da, majčine riječi su me uvrijedile'' ili ''Da, ljubomorna sam jer sam vidjela kako je gledao onu ženu''. Sam čin iskrenog priznavanja osjećaja najčešće je dovoljan da ublaži glad. Emocionalna glad odražava neodgodivu potrebu za prikrivanjem bolne istine, misli ili osjećaja. To je jednako guranju prstiju u uši kad nešto ne želiš čuti! Ali, ako si već priznala svoje istinske osjećaje, nećeš osjećati potrebu da spas tražiš u hladnjaku.

SGNS osjećaje zamijeni ljubavlju prema sebi. Marianne Williamson, predavačica i spisateljica koja se bavi metafizičkim temama, podsjeća te da strah iscjeljujemo preplavljujući ga ljubavlju. Kad se ispuniš ljubavlju, u tebi nema mjesta za negativne emocije. Sjećaš li se trenutaka kad si blaženo uživala u ljubavi? Sjećaš li se kako u tim trenucima nisi imali želju za prejedanjem?

Prati svoje emocije

Osjeti ''leptiriće'' u trbuhu. Usredotoči se na emocije i potraži bilo kakav nagovještaj ugode. To je treperenje prilično nalik uzbuđenju koje se javi prije nego što se dogodi nešto divno – osjećaj koji bi te obuzeo kad bi tvoje ime bilo pročitano kao ime pobjednika natjecanja ili netom prije nego što bi kao dijete otvorila dar. To je osjet ljubavi i sreće koji je uvijek u nama. Opazi ga i zamoli da se proširi u tebi. Zamisli kako se uzdižeš visoko iznad svih problema, kako letiš do trenutka u kojem osjećaš samo ljubav, mir i radosno iščekivanje. Kad iskušaš taj korak, točno ćeš znati o čemu govorim.

Ostani zaljubljena u ovaj trenutak. Sljedeća afirmacija ispunit će te unutarnjim mirom budeš li je ponavljala. Ona predstavlja tvoje nove osjećaje: ''Opraštam si, prihvaćam se i vjerujem samome sebi.''

Navedeni su koraci jednostavni i djelotvorni. Dojmit će te se brzina kojom iscjeljuju neprestane žudnje. Moji se osjećaji šire u osjet duboke partnerske ljubavi, slasniji od svih čokolada koje sam ikada pojela. Uz taj osjet doživljavam mir koji gotovo čudesno rješava sve probleme kojima sam okružena. Spokojna sam, učinkovitija i kreativnija, a ljudi mi prilaze s ljubavlju i susretljivo. Kakva divna alternativa strahu ili njegovim očitovanjima u obliku gnjeva, napetosti i stida!

Predlažem da sažmeš popis od pet koraka i fotokopiraš ga, kako bi ga nosila u novčaniku ili torbi.
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain