10 dobrih razloga da uvrstite limetu u ishranu


Ovo citrusno voće nepravedno je zapostavljeno i nije često u upotrebi u našoj kuhinji. Međutim, limeta je izuzetno zdrava i sadrži čitav niz zdravstvenih prednosti u odnosu na brojne druge namirnice, zbog čega bi trebalo da je uvrstite u vašu ishranu, te da njime obogatite vaše napitke.

Predstavljamo vam deset dobrih razloga da obavezno dodate i limetu na spisak za kupovinu.

1. Pospešuje probavu
Flavonidi u citrusnom voću pomažu kod umirivanja želudačnih problema i pospešuju rad probave. Kako biste pospešili rad probave nakon obroka popijte šoljicu vruće vode s limetom i malo meda. Ovaj napitak može da vam pomogne i da se oslobodite zatvora.

2. Sprečava nastanak kamena u bubregu
Sok limete u sebi sadrži više limunske kiseline od narandže ili grejpfruta, a poznato je da limunska kiselina prirodno sredstvo za prevenciju kamena u bubregu. Limunska kiselina, naime, prirodni je sastojak koji sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca načinjenih od kristalizovanog kalcijuma. Za maksimalne rezultate najbolje je da napitak od vode i sveže limete pijete bez dodatka šećera.

3. Smanjuje holesterol
Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin otkriven u limeti može da snizi holesterol i trigliceride kod osoba koje konzumiraju namirnice koje izazivaju povećan nivo holesterola. Na ovaj način limeta pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova. Ukoliko već imate problema sa povišenim holesterolom, obavezno na svoj spisak namirnica dodajte i ovu namirnicu.

4. Smanjuje rizik od infarkta
Novije studije pokazale su da žene koje jedu velike količine citrusa imaju 19 posto manji rizik od srčanog udara izazvanog ugruškom krvi, nego one koje ne jedu ove namirnice. S obzirom na visok procenat šećera u pomorandžama i grejpfrutu, preporučuje se povećanje unosa citrusa u telo tako što ćete sok od limuna i limete dodavati prilikom kuvanja.

5. Štiti od raka
Komponenta limonoid koja se nalazi u limeti, dokazano snažno utiče na prevenciju raka debelog creva, želuca, krvi i kože. Naučnici su dokazali da ovaj antioksidant može da ubije ćelije raka, a u krvi ostaje dugo aktivan da neutrališe slobodne radikale.

6. Snižava šećer u krvi
Razna istraživanja pokazala su da je limeta i odličan borac protiv dijabetesa. Visok nivo topivih vlakana koji se nalaze u ovoj voćki čine je idealnom prehrambenom pomoći za regulisanje telesne apsorpcije šećera u krvotok.

7. Poboljšava rad respiratornog sistema
Ulja bogata flavonoidima iz limete se koriste u pripremi različitih lekova i sprejeva za začepljenje disajnih puteva. Udisanje ostrugane korice limete može vam pomoći da brzopotezno pročistite sinuse i disajne organe, te da se oslobodite mučnine.

8. Saveznik ženskog zdravlja
Ovo voće sadrži kalcijum i folate, nutrijente veoma bitne za žene koje su prošle menopauzu i one koje planiraju trudnoću. Jedna sveža limeta sadrži 22 mg kalcijuma i više od pet mikrograma folne kiseline.

9. Štiti kožu od starenja
Bogat vitaminom C, ovaj agrum koristan je za oči, a upotrebljava se i u slučaju krvarenja i osetljivosti desni. Sok od limete ublažava osip i svrab kože uzrokovane infekcijom, a kozmetički preparati na bazi ovog voća vraćaju koži sjaj i baršunast izgled. Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji sprečava proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje boju, a koji se nagomilava s godinama usled izlaganja UV zracima, i stvara tamne mrlje na koži.
Kako biste izbegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete, ili je prosto masirajte korom limete. Na ovaj način limeta smanjuje i rizik od raka kože. Kada se primenjuje spolja na koži, kiseline limete pročišćavaju odumrle ćelije, zbog čega je ova namirnica odličan lek i protiv peruti jer esencijalna ulja limete imaju antibakterijske karakteristike, i sprečavaju rast bakterija koje izazivaju perut na površini temena.

10. Ubrzava metabolizam i pospešuje mršavljenje
Mirisna ulja koja sadrži plod ovog voća podstiču varenje, a čaša tople vode s sokom od limete pomaže pri mršavljenju. Limunska kiselina iz ploda limete odličan je sagorevač masti, te se preporučuje i dijabetičarima, a napici sa ukusom ovog citrusa provereno okrepljuju organizam. Limeta je odličan izvor vitamina C, vrlo važnog antioksidansa koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Stoga mesto obične vode ili okova sa veštačkim zaslađivačima, radije popijte čašu vode s dodatkom soka limete. Ovu namirnicu možete dodati i u vaš omiljeni frape.
lepotaizdravlje.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain