AFFOGATO AL CAFFE: Za drugačiji početak dana!


Ne postoji univerzalni recept za affogato, svako ga priprema na svoj način, pa možete i vi tako dodati i oduzeti nešto ovom receptu. Važna su dva detalja: slatka ledena kuglica sladoleda i da je utopite u dobrom, ne prejakom, espressu ili moki. Ostatak je vama na izboru.

Potrebno je: za  2 osobe, 2 šoljice espressa ili moke (neka kafa ne bude prejaka), 2-4 kuglice sladoleda, 2 kašičice nutele (ili slične čokoladne kreme), par kockica nasjeckane čokolade.

Priprema: Skuhajte kafu i ostavite da se ohladi jedan trenutak. Možete kafu također ostaviti da se ohladi do kraja, pa čak i u frižideru, ali je bolje kada je kafa topla pa se onda i sladoled lakše otopi i sjedini s kafom, piše vijesti.me.

U staklene šoljice, čaše ili šoljice za kapućino stavite na dno kašičicu nutele, preko nje jednu do dvije kuglice sladoleda po želji. Preko sladoleda stavite nasjeckanu čokoladu i zalijte kafom.

Po želji stavite sladoled od čokolade, vanile, karamela i slično. Svakako ne voćni sladoled.

Varijacije: nutela naravno nije obavezna; možete preko sladoleda dodati prvo malo ruma, a zatim zaliti kafom; na vrhu možete ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.
hayat.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain