Bono Voks za Daily Mail: "Mrzim maltretiranje, to ne mogu da podnesem"


Pevač irske grupe U2 Bono Voks izvinio se nakon što su neki članovi osoblja dobrotvorne organizacije "One", čiji je on suosnivač, optužili rukovodstvo za maltretiranje i zlostavljanje.

Među optužbama je i tvrdnja da je jedna radnica premeštena na niže radno mesto nakon što je odbila da "postane intimna" sa neimenovanim zvaničnikom strane vlade, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema optužbama, menadžer te žene je tom zvaničniku o njoj izneo "seksističke i sugestivne komentare".

"Izražavamo duboko žaljenje. Mrzim maltretiranje, to ne mogu da podnesem", rekao je Bono za Dejli Mejl.

On je naveo da je za te optužbe čuo u novembru što ga je, kaže, razgnevilo, a Bi-Bi-Si precizira da je reč o ispostavi organizacije u Johanesburgu.

"Moj tim i ja čuli smo pritužbe na nizak moral i loše rukovođenje... Šef kancelarije nije zaštitio zaposlene i ja moram za to da preuzmem izvesnu odgovornost", rekao je Bono Voks, dodavši da bi želeo da se lično izvini osobama koje su zlostavljane.

Među drugim istaknutim članovima Upravnog odbore ove dobrotvorne organizacije su i bivši britanski premijer Dejvid Kameron i visoka zvaničnica kompanija Fejsbuk Šeril Sendberg, navodi Bi-Bi-Si.

Ta organizacija je, inače, osnovana 2004. sa ciljem da se bori protiv ekstremnog siromaštva.

Izvršna direktorka organizacije "One" Gejl Smit saopštila je da su bivši zaposleni obavestili organizaciju ranije ove nedelje da pripremaju tužbu povodom ovih pritužbi.

U saopštenju se navodi i da su u novembru izronila površinu "istorijska pitanja" maltretiranja kada su neki bivši zaposleni iz kancelarije te organizacije u Johanesburgu objavili svoje priče na društvenim mrežama.

"Istraga je pružila dokaze o neprofesionalnom ponašanju i, pre svega, onome što bih okarakterisala kao maltretiranje i omalovažavanje osoblja od kraja 2011. do 2015. godine u našoj službi u Johanesburgu", rekla je Smit.

Menadžerka je od članova osoblja, precizirala je Smit, tražila da u njenoj kući obavljaju kućne poslove.

Tvrdnja da je od jedne žene traženo da stupi u intimne odnose sa jednim stranim zvaničnikom nije mogla da bude potkrepljena dokazima, ali nije ni opovrgnuta, napomenula je Smit.

Uz to, organizacija "One" otkrila je da njen afrički ogranak nije plaćao porez između 2010. i 2015. godine.
b92.net

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain