Kako prirodno obojiti jaja

Tradicionalni uskrsni rituali nezamislivi su bez obilja hrane, kolača i naravno, jaja koja nemilice jedemo kao da sutra ne postoji. Ako vjeruješ u važnost zdravijih odabira za sebe i svoju obitelj, evo nekoliko trikova koji ti mogu dobro doći.
Predložit ću ti kako da „smanjiš štetu“ kada dobronamjerni prijatelji i članovi obitelji zatrpaju djecu nezdravim slatkišima, kako da iskoristiš priliku da okupiš djecu i radiš s njima nešto zabavno, a pritom ih kroz igru educiraš o važnosti zdrave, ekološke hrane i kako da svoja uskrsna jaja obojiš potpuno prirodnim bojama.

Zaplijeni nezdrave slatkiše i zamijeni ih zdravijima
Uskrsno darivanje je često neizbježno. Kada si u situaciji da ne možeš utjecati na odabir poklona kojima rodbina obasipa djecu i to najčešće u obliku nezdravih slatkiša, pokušaj ovaj trik. Dogovori s djecom da ćeš svaki nezdravi slatkiš (obično prepun rafiniranog šećera, umjetnih boja i raznih aditiva) zamijeniti zdravijom alternativom. U trgovinama zdravom hranom postoje slatkiši koji u sastavu nemaju takvih štetnih sastojaka i mogu se konzumirati u razumnim količinama. Ili još bolje, otkrij im koliko je ukusno suho voće i orašidi. Također, predloži im da ćete u zamjenu za „nezdravi plijen“ zajedno napraviti neku finu i zdravu slasticu od ekoloških i neškodljivih sastojaka.

Kuhaj s djecom i uči ih kroz igru
Osim što će proces spravljanja finih kolača, torti ili muffina biti prilika za kvalitetno zajedničko druženje, to je i prilika da djeci na konkretnom primjeru pokažeš koliko zdrava hrana može biti ukusna i zabavna za pripremu. Dodajući u svoje uskrsne delicije umjesto bijelog šećera primjerice steviju, javorov ili agavin sirup, sigurna si da činiš kvalitetan odabir za svoju obitelj i pri tome ih učiš kako rafinirana hrana i šećer mogu negativno utjecati na zdravlje, ali i ponašanje.

Kako prirodno obojiti jaja?
Omiljeni uskrsni ritual bojanja jaja, također ima svoju zdraviju varijantu. Bilo bi dobro izbjeći korištenje štetnih umjetnih boja za jaja koje mogu prodrijeti kroz koru. Predlažem ti da ove godine koristiš prirodne boje za ukrašavanje uskrsnih jaja. Naše bake i majke najčešće su bojale jaja kuhajući ih zajedno s korom od luka. To je uvijek dobra ideja, no evo još nekoliko prijedloga i ne zaboravi dodati u vodu malo octa za fiksiranje boje. Želiš li crvena jaja, kuhaj ih u vodi u kojoj se kuhala cikla. Zelena jaja dobit ćeš kuhaš li ih u vodi s grubo nasjeckanim špinatom ili koprivom. Prah kurkume obojit će jaja lijepom žutom bojom, a plava jaja možeš dobiti ako ih kuhaš u vodi s crvenim kupusom ili sokom od bobica bazge.

Što god radiš bitno je da uvijek imaš upaljenu „zelenu lampicu“ i svjesno donosiš zdravije odluke, jer je to siguran put do zdravijih navika.
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain