NOVA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ovisnici o nikotinu imaju 60 posto veći rizik gubitka sluha


‘Imamo čvrst dokaz da je pušenje sasvim neovisan čimbenik rizika od nagluhosti i gluhoće’, tvrdi autor studije

Odrasli koji su ovisni o nikotinu imaju 60 posto veći rizik od gubitka sluha, sugerira novo istraživanje. Dobra je vijest kako se taj rizik drastično smanjuje jednom kad prestanete pušiti. Ovo otkriće japanskih znanstvenika, proizašlo iz testiranja 50.000 ljudi, bez sumnje dodaje još jednu stavku na ionako velik popis posljedica duhanskog dima. Već je poznato kako cigarete oštećuju pluća i srce te uzrokuju nekoliko vrsta raka.

Godinama skrivali istinu
Veza između pušenja i gubitka sluha pronađena je još prije nekoliko godina, ali se zataškavala zbog nedovoljno dokaznog materijala. Sada su istraživači analizirali medicinske nalaze volontera, koji su uključivali test sluha i upitnik o životnom stilu. Bez dvojbe su zaključili da je rizik od gluhoće znatno veći kod aktivnih pušača nego kod ljudi koji nikad nisu zapalili cigaretu. Točnije, pušenje povećava rizik od gubitka sluha za 20 – 60 posto.

Čvrst dokaz
Utjecaj pušenja ostao je u igri čak i nakon što su uzeli u obzir razinu izloženosti buci. “Imamo čvrst dokaz da je pušenje sasvim neovisan čimbenik rizika od nagluhosti i gluhoće”, tvrdi autor studije Huanhuan Hu. Cigarete utječu na sposobnost prepoznavanja zvukova, kako visokih, tako i niskih frekvencija, s tim da je šteta veća na prvima, piše Daily Mail. Eto, sad imate još jedan razlog više za prestanak pušenja.
net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain