Pri procesu mršavljenja ne izbegavajte masti


Tokom procesa mršavljenja mnogi se odriču dotadašnjeg načina ishrane i prihvataju neka nova, često stroga pravila koja jamče pad kazaljke na vagi. Ali za zdravo mršavljenje je najvažniji unos optimalne količine nutritivnih sastojaka koje mogu zadovoljiti samo određene vrste namirnica. Otkrivamo pet kojih se nikako ne biste trebali odreći tokom dijeta...

1. Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama
Esencijalne masne kiseline nužne su za obavljanje funkcija u telu, ali one organski u njemu ne postoje, stoga ih je nužno unositi na svakodnevnoj bazi. Losos, tuna, srdela, orašasti plodovi, maslinovo i laneno ulje sadrže omega 3 masne kiseline. Dokazano je naime da ljudi koji su pokušavali da smršaju uz pomoć vežbi i dijeta bolje kontrolišu šećer i holesterol ako su omega 3 masne kiseline deo njihove ishrane.

2. Cele žitarice
Nisu svi ugljeni hidrati neprijatelji. Rafinirane i prerađene treba izbegavati, dok su cele žitarice bogate proteinima, vlaknima i vitaminom B važne za normalan rad probave. Obiluju i vlaknima, aminokiselinama, vitaminom C, sadrže više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma iz mleka, te koji produžavaju osećaj sitosti. Važno je stoga u svoju ishranu uključiti moćne semenke poput amaranta, prosa, ječma, heljde, zoba i raža.

3. Jabukovo sirće
Sirćetna kiselina, glavni je sastojak jabukovog sirćeta i odgovorna je za bržu razgradnju skroba čime se olakšava gubitak suvišnih kilograma. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje jabukovog sirćeta može smanjiti indeks telesne mase, nivo triglicerida i obim struka.

Sirće je najbolje konzumirati u kombinaciji s vodom, i važno je da koristite samo domaće sirće čiji udeo sirćetne kiseline ne sme biti veći od 5 posto, čime ćete smanjiti rizik od želučanih tegoba.

4. Crna čokolada
Red crne čokolade koja sadrži 70% čistog kaka trebao bi da bude sastavni deo svakodnevne ishrane. Crna čokolada sadrži antioksidanse i polifenole, dok su teobromin, teofilin i kofein bioaktivne komponente kakaa koje delujući na centralni nervni sistem smanjuju apetit i stvaraju osećaj sitosti.

5. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je zasićena masna kiselina kojom dominira laurinska kiselina koja je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Devičansko kokosovo ulje se lako razgrađuje, ne usporava probavnu, a organizam ga koristi kao brzi izvor energije.

Naime, zasićene masne kiseline telo ne koriste kao masti, nego kao ugljene hidrate. One naime ne cirkulišu slobodno krvotokom i ne skladište se kako bi se povećala telesna težina, idu u jetru gde se odmah prerađuju u energiju koja ubrzava metabolizam. Kokosovo ulje možete koristiti kao dodatak jelima, a najveći efekat ima ukoliko svakodnevno pojedete jednu malu kašiku ulja.
cosmopolitan.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain