Teško je odoleti mirisu vrućeg hleba, ali....

Priznajemo – teško je odoleti mirisu svežeg peciva koji dolazi iz pekare i vruće vekne hleba prosto mame

Ništa lepše od vručeg hleba koji samo što je izašao iz rerne koji se još uvek puši i kajmaka ili putera namazanog u tankom sloju – ali ni opasnije.

Skoro mu niko ne možete odoleti, ali budući da doprinosi rastu ćelija raka možda je bolje da ga zaobilazite. Topao hleb je nezdrav. Francuski naučnik Etjen Vulf kultivisao je ćelije zloćudnog tumora u rastvoru u kome je bio dodat termofilni kvasac. Ćelije raka su rasle poput kvasca i udvostručavale su svoju masu tokom nedelju dana. Ali kada su iz rastvora izbacili kvasac – tumor je nestao.Naučnik je došao do zaključka da proizvodi sa fermentisanim kvascem utiču na rast tumora što i ne čudi s obzirom na to da su mnogi od njih stimulatori rasta i razmnožavanja ćelija, uključujući i one maligne.

U slučaju mnogih bolesti, ne samo digestivnih oboljenja, lekari zabranjuju ove proizvode i trebalo bi da izbacite iz upotrebe svež hleb u kome se nalaze aktivne ćelije kvasca. Preporučuju se jučerašnji hleb, suv hleb i hleb koji je napravljen bez kvasca.

Kod vrućeg hleba koji samo što je izašao iz rerne ćelije kvasca ne samo da se nalaze u njemu već su i veoma aktivne jer bukvalno u prvim minutima počinju svoj razarajući posao u organizmu.

U jednom gramu suvog kvasca nalazi se oko 20 do 40 milijardi ćelija gljivica kvasca. Fermentacija kvasca u prisustvu šećera iz hrane u crevima izaziva jaku nadutost i s vremenom se u sluzokoži debelog creva mogu stvoriti gasni džepovi i može da se razvije divertikuloza. Sluzokoža se na tim mestima stanjuje, moguće je i pucanje praćeno upalom trbušne maramice.

Kvasac smanjuje otpornost zidova creva, doprinosi prodiranju bakterija, virusa i gljivica , najčešće kandide, u njih. Kako biste "ubili" kvasac na jednostavan način dovoljno je da osušite hleb na plotni ili u rerni, a odličan pomoćnik može da vam bude i vaš toster. Naš savet vam je da koristite toster koji je uspravan jer će onaj za sendviče samo da vam spljeska hleb i slepi ga.
telegraf.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain