Tinejdžerima je potreban treba hobi... Potaknite ih!

Postoji mnogo razloga zašto tinejdžeri trebaju imati hobi. Međutim, malo je adolescenata koji će sami pronaći motivaciju i razviti želju da se bave nekim hobijem. Zbog toga ih na to trebaju potaknuti roditelji, a to zahtijeva određeno vrijeme i puno truda.

Najbolje je razgovarati sa djetetom i saznati šta ga interesuje, te ponuditi još nekoliko srodnih aktivnosti, od kojih bi dijete trebalo izabrati jednu. Zatim treba pomoći tinejdžeru da pronađe sve potrebne resurse za uživanje u svom novom hobiju. Usmjeravanje na neki hobi može potrajati i možda donekle i opteretiti i roditelje i dijete, stoga vam donosimo četiri osnova razloga zašto adolescenti trebaju imati hobi.

Hobi pomaže djetetu da izgradi samopouzdanje: Kada pronađe svoje područje interesa, tinejdžer može kroz bavljenje određenim aktivnostima izgraditi kompetencije i vještine. To dovodi do pozitivne slike o samom sebi i svojim sposobnostima. A samopouzdanje je jedan od preduslova za sticanje novih saznanja i vještina.

Hobi pruža tinejdžeru osjećaj sopstvenog identiteta: Kada znamo šta volimo, a šta ne, na dobrom smo putu da definišemo sopstveni identitet. Za tinejdžera koji ima hobi to znači: “Ono što radim mi se sviđa. Pomaže mi da se dobro osjećam. Dakle, to je dio mene i moje osobnosti”.

Uz hobi, tinejdžeru nikada nije dosadno: Dosada može imati razoran učinak na adolescente. Djeca su spremna učiniti stvari koje inače ne bi iz čiste potrebe da se zvuku iz dosade svakodnevnice. Hobi će im zasigurno pomoći da se klone nepoželjnog društva ili situacija.

Hobi će i vama dati razlog da pohvalite svoje dijete: Ako vaše dijete ima hobi, budite pozitivni te ga pohvalite za svako malo postignuće koje ostvari kroz bavljenje hobijem. Također, možete koristiti hobi svog tinejdžera kao ravnotežu u komunikaciji i razgovoru o teškim temama ili jednostavno kako biste unaprijedili pozitivnu interakciju sa djetetom. Veoma je važno i to što uz hobi djeci nikada nije dosadno. A dosada može da ima razoran uticaj na adolescente i mlade.
oslobodjenje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain