TULIPANI; Mnogima najdraži cvijet proljeća


Početak proljeća donosi i mnogima najdraže cvijeće – tulipane. Iako ih prvenstveno povezujemo s Nizozemskom kao zemljom porijekla, zapravo su s juga Europe, sjeverne Afrike, te Azije gdje su poznati više od tisuću godina, no tek krajem 16. stoljeća su doneseni iz Turske u Nizozemsku otkad počinje njihov uzgoj. Danas s gotovo polovicom zasađenih poljoprivrednih površina tulipani su nacionalni simbol Nizozemske. U prirodi poznato je oko sto vrsta tulipana, uglavnom od zapadne do centralne Azije, dok danas postoji oko 4 tisuće hibrida koji su nastali križanjem dugi niz godina. Inače tulipan je dobio ime po turskoj riječi tulipant što znači turban.Tulipani su rod lukovičastih biljaka uglavnom proljetne cvatnje koji se uzgajaju zbog jarkih, prema gore okrenutih cvjetova. Iz lukovica kruškolikog oblika raste niska biljka, visine od 10-70 cm. Obično na stabljici ima 2 ili više zelenih ili sivozelenih listova koji su ravnog do kopljastog oblika. Njihova magija je u tome što cvjetovi tulipana dolaze u širokoj paleti boja osim prave plave boje, a vrste koje u sebi nose naziv blue (plavo) su zapravo ljubičastih nijansi. Cvjetovi koji značajno variraju u veličini nose 6 obično zašiljenih latica i 6 prašnika, te su u obliku pehara ili zvjezdasti koji se mogu tako jako otvoriti na suncu da su skoro plosnati.

Objavu dijeli Marina Erakovic (@marina_b.e)

KAKO SE BRINUTI O NJIMA?
Tulipani zahtijevaju sunčani položaj u dobro ocijeđenom tlu, a ljeti im odgovara sušenje. Najbolje je cvjetove nakon cvatnje ukloniti kako biljka ne bi trošila snagu na stvaranje nepotrebnog sjemena, a time će se više hranjivih tvari pohraniti u lukovicu i sljedeće sezone omogućiti rast, razvoj i novu raskošnu cvatnju tulipana. Lukovice mogu ostati u zemlji preko zime, što je praksa ako rastu u travnjaku ili nekom drugom mjestu gdje ne smetaju. No, ako dijele gredicu s ljetnicama najbolje ih je vaditi nakon što listovi odumru i čuvati ih na tamnom, suhom i prozračnom mjestu do ponovne jesenske sadnje.

Tulipani se mogu saditi od rujna do prosinca, a s ranijom sadnjom lukovica se stigne ukorijeniti prije mraza. No tome se može doskočiti i jednim vrlo jednostavnim trikom. Lukovice se posade u posude i zajedno s posudom se usade u gredice tako da se posuda ne vidi. Nakon cvatnje posude se jednostavno izvade i stave negdje gdje neće biti izložene direktnom suncu, a na njihovo mjesto se stave nove biljke. U jesen posude s tulipanima se ponovo usađuju u gredice.


Objavu dijeli Kristina (@kristaleksgeles)


Сегодня я осознанно "заставила" себя отдыхать 🛋️ И это оказалось гораздо сложнее, чем заставить себя работать!☝️ Потому что мозг выдаёт огромное количество (навязчиво) вариантов действий, дел, и необходимо этот процесс тормозить. Считаю, что половину дня я отдыхала (даже поспала😴), и хочу сделать это традицией - планировать отдых точно также как и работу 🎨 Мне кажется, что в наш век это стало актуально, а вы как думаете? #отдых#дарьялаврентьева#художник#darialavr#art#art#interiordesign#flowers#tulips#весна#тюльпаны
Objavu dijeli Daria Lavr 🌾 Дарья Лаврентьева (@darialavr)
Objavu dijeli Lena ✨ (@novaleenx)

journal.hr

@zdravlje_i_ljepotain