Uskršnji specijalitet: Šunka u tijestu

Poslužena za doručak s mladim lukom i jajima ili pečena u omotaču od tijesta, šunka najavljuje radost obiteljskih okupljanja i tradicionalnih blagdanskih običaja


Šunka u kruhu pečena u pećnici neizostavan je dio blagdanskog stola na Uskrs. Uz šarene pisanice, mladi luk i jaja, šunka je obavezan detalj. Omotana i pečena u kruhu, poseban je i u našim krajevima tradicionalan, gurmanski doživljaj.

Ovo je odlična opcija za uskršnji doručak i zato što ovim potezom u isto vrijeme dobijete i kruh, koji tijekom pečenja upija mirise i okuse šunke te bude posebno fini i sočan, i šunku koja ovim načinom pripreme također ostane posebno sočna.

Potrebno vam je:
1 kg šunke u komadu
500 g polubijelog brašna
500 g glatko brašno
4 g svježeg kvasca
1 mala žlica šećera
3 male žlice soli
150 ml ulja
200 ml vode
1 jaje

Priprema:
Kvasac razmutite u 200 ml mlake vode i žličici šećera te postupno dodajte pomalo brašna dok se smjesa ne zgusne. Stavite je na toplo mjesto 15-ak min.
Na dignuto tijesto dodajte ostatak brašna, sol, ulje i mlake vode prema potrebi dok ne dobijete tvrđe tijesto pa ga stavite ponovno 15 min da se diže.
Tijesto razvaljajte na debljinu od tri cm veličine dva puta veće od površine šunke te uz rub odrežite nekoliko traka za dekoraciju pazeći da u komadu ostane dovoljna površina tijesta za omatanje šunke (s kostima).
Od traka napravite listiće i savijanjem nekoliko ružica za ukras te to posložite po tijestu u kojem je šunka.
Razmutite jaje sa žlicom vode te premažite tijesto listićima i ružicama. Tijesto ostavite pola sata na toplom kako bi se dignulo pa ga pecite u zagrijanoj pećnici na 130°C oko sat i pol.
Kad je šunka pečena, prerežite okvir od tijesta, izvadite šunku i dopecite tijesto desetak minuta.
gastro.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain