Za bolje raspoloženje žene dovoljan je šafran


Većini je šafran poznat kako cijenjeni začin koji riži i mesnim jelima daje specifičan okus. No prema najnovijim istraživanjima s Tehranskog medicinskog fakulteta šafran nije samo ukusan začin već pomaže ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a) i depresije.

Nedavno je vodeći istraživač na tom fakultetu,  Shahin Akhondzadeh, dr. med. proveo istraživanje u kojem je pedesetoro žena s PMS-om dobilo dvije (15 mg) kapsule sa šafranom, te jednako toliko žena placebo kapsule dnevno za vrijeme dvaju menstrualnih ciklusa. Liječnik je svakodnevno bilježio njihove simptome, a na kraju je istraživanje pokazalo kako su se kod više od tri četvrtine žena koje su uzimale šafran simptomi PMS-a (kao što su promjene raspoloženja i depresija) smanjili najmanje upola, dok se u placebo grupi to dogodilo samo s 8 posto žena. 

U stvari, šafran se već tisućama godina koristi u tradicionalnoj Perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja i to obično kao dodatak čaju ili kuhan s rižom. Isto tako dr.  Akhondzadeh je već i prije istraživao utjecaj šafrana na ljudsko tijelo te je došao do zaključka da šafran ima sličan efekt kao antidepresivi fluoksetin i imipramin. On tvrdi kako šafran djeluje na isti način, odnosno pomaže oslobaanje serotonina (hormona sreće) u mozgu.
pozitivna.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain