7 koraka za njegu najlepšeg i najmodernijeg cveta!

Jedan od najfotografisanijih buketa na društvenim mrežama koji krasi svaki, sa stilom uređeni enterijer, savršeni je miris leta.

Iako je cvatnja božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) pripremiti se za novu sezonu sadnje kako bi još više uživali u raskošnom cveću.1.Plitka sadnja
Božuri se sade od sredine septembra do marta, a tajna je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.

2. Puno sunca i vode
Božurima treba vlaga, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Takođe, najlepše će cvetati na suncu, bez imalo senke

3. Budite strpljivi
Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvetaju u punom sjaju, krasiće vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uslovima kod presađivanja.

4. Presađivanje
Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja – između oktobra i marta. Što opreznije ga okopajte oko korena i jednostavno prebacite na novo mesto. Mogu se i razdeliti kako bi dobili još više raskošnih cvetova. Pripazite da na svakom odvojenom delu imate barem tri zdrava pupoljka.5. Savršeni za vazu
Božuri mogu stajati u vazi i do 10 dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvetova, takođe je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6. Mravi su dobri za božure

Ne pokušavajte da se rešite mrava s okruglih cvetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu da “otiču” jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što pre otvore. Čim u celosti procvetaju, mravi će nestati.
7. Ah, taj miris
Većina vrsta ima predivan, lagan miris. Neki počinju da mirišu tek kada se uberu i stave u vazu. A njegov intenzitet može varirati zavisno od doba dana i temperaturi.
stil.kurir.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain