Imate li problem sa šopingbulimijom?

Kupujete li zato što vas to opušta i podiže vam raspoloženje? Gomilate li vrećice, a onda shvatite da ustvari nemate toliko novaca pa sve vraćate natrag u trgovine? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, onda imate problem sa šopingbulimijom
Skloni smo misliti za sebe kako smo pažljivi i odmjereni kupci i da kupujemo samo ono što nam je uistinu potrebno. No istraživanja su pokazala kako devet od deset kupaca impulzivno kupuje barem jednu stavku po ukupnoj kupnji, dok više od polovine ispitanika priznaje da impulzivno kupuje i do šest stavki. Nije alarmantno ako se ta impulzivna kupnja svodi na stvari koje ne opterećuju budžet. Problem se javlja kod kupnje onih predmeta koji prelaze naše financijske mogućnosti te ako se nakon te kupnje ne osjećamo dobro.

Nova vrsta ovisnosti zove se šopingbulimija, a termin je skovala američka psihologinja Robi Ludwig. Riječ je o impulzivnoj kupnji nakon koje osoba (tek kad se vrati kući) shvati kako je debelo prekoračila svoj limit i vraća robu u trgovinu te je želi zamijeniti novom robom, i tako u krug.Što nas navodi na kupnju?

"Kupovanjem zadovoljavamo određene potrebe koje imamo - tako, primjerice, kupujemo hranu, odjeću, potrepštine za svoj dom, tehniku i sl. Sve su to stvari koje smatramo prijeko potrebnima da bismo poboljšali kvalitetu svoje svakodnevice i živjeli ugodno. Pritom, za sebe najčešće mislimo da smo pažljiv kupac, koji uspoređuje kvalitetu različitih proizvoda i pazi na cijenu, a kreditnu karticu vadi samo nakon temeljitog promišljanja. S druge strane, činjenica jest da zapravo mnoge naše kupnje imaju oznaku impulzivne kupnje, odnosno one koja uključuje nabavljanje nečeg što prvotno nismo planirali. Nerijetko smo putem medija bombardirani raznim slikama onoga što je trenutačno hit i što svaka osoba koja drži do sebe mora imati. Ako to nemamo, nismo u trendu. Naravno da svi želimo njegovati sliku o sebi kao o osobi koja ide u korak s vremenom te nerijetko odlučujemo kupiti i ono što nam ne treba. Usto je dostupnost željenih stvari u današnje vrijeme iznimno velika - čak i preko web stranica možemo u samo nekoliko klikova naručiti ono što nas zanima. Istodobno, prilikom kupnje stimuliraju se naši moždani centri za ugodu koji u tijelo ispuštaju veće količine hormona endorfina i dopamina, a koji uzrokuju da se osjećamo odlično. To znači da se pri kupnji osjećamo dobro te imamo dojam da postajemo osoba koja želimo biti. Na taj način umanjujemo i osjećaj anksioznosti i depresije. Drugim riječima, u ovakvim trenucima kupnju počinjemo povezivati s pozitivnim raspoloženjem te često posežemo za ovim 'magičnim lijekom' kad se osjećamo loše", kaže magistra psihologije Dunja Vuković iz tvrtke Ramiro - za pomoć osobama i organizacijama u boljem razumijevanju sebe.

Kako popraviti štetu?

No problemi se počnu javljati nakon kupnje, kada dobro raspoloženje odjednom nestane i shvatimo da nismo smjeli kupiti određene stvari. "Primjerice, ako smo prekoračili limit na računu ili kupili nešto što nam zaista ne treba, vrlo brzo ćemo se početi osjećati loše i nezadovoljno. U tim trenucima počinju nam se u glavi javljati takozvane izlazne strategije, odnosno načini kako da tu situaciju popravimo. Tada nerijetko razmišljamo o tome kako ćemo kupljene stvari vratiti, pokloniti ili pak prodati, pa si na taj način pokriti trošak ili barem vratiti dobro raspoloženje. Tako na trenutak stječemo osjećaj kontrole nad situacijom. Iako se navedeno može činiti kao dobra strategija, ona ima kratkoročan karakter. Naime, istraživanja pokazuju da, ako nisu provedene određene promjene u načinu razmišljanja i ponašanja tijekom kupnje, obrazac prekomjernog kupovanja se i dalje nastavlja, kao i loš osjećaj koji ide s tim ruku pod ruku", objašnjava psihologinja.

4 SIMPTOMA KOJI OTKRIVAJU DA STE OVISNIK O ŠOPINGU. EVO ŠTO NE SMIJETE ČINITI:

Uzbuđenje – koristite šoping za ublažavanje depresije i osjećate euforiju i uzbuđenje neposredno nakon kupnje.

Oštećivanje – namjerno oštećujete tek kupljene proizvode i lažete prodavaču da vam je prodao oštećenu robu.

Jako skupo – kupujete skupe predmete za neke važne manifestacije i događanja, ali s namjerom da ih vratite u trgovinu.

Na visokoj nozi – skloni ste ponašati se kao da živite na visokoj nozi, a u stvarnosti nemate realne podloge za takvo ponašanje.
roditelji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain