Jaja: Puna su karotenoida i izvrsna za oči

“Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”, pjevali smo uglas s nekad popularnom reklamom. No u tom zavodljivom stihu, čini se, ima puno istine. Za Uskrs će Hrvati kupiti 80 milijuna jaja. Prosječna mjesečna potrošnja jaja iznosi oko 55 milijuna komada, a u dva tjedna Uskrsa raste za 25 milijuna.

Jaja su oduvijek bila simbol plodnosti i važan dio običaja različitih zemalja i kultura. Kako su se jaja nekada smatrala luksuzom, tijekom korizme, bila su zabranjena, te su kršćani čekali Uskrs kako bi ih mogli jesti. A običaj bojenja jaja, pak, seže u daleku povijest, a popularan je bio u mnogim starim civilizacijama - Egiptu, Kini, Grčkoj, i Perziji.Jaja su odličan izvor biotina, vitamina B skupine koji sudjeluje u metabolizmu masti i ugljikohidrata, stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije u tijelu. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave i blistave kože, kose i noktiju, pa ne čudi da ga često stavljamo u domaće pakunge za kosu. Ne treba se bojati ni kolesterola iz jaja jer ne povećava kolesterol u krvi. Uz to, iz klinike Mayo navode i kako unos od četiri jaja na tjedan neće povisiti rizik od bolesti srca. Pa tko onda u njima ne bi uživao, gotovo svakodnevno. 

Nisu iste količine dobre za sve
Zdravim ljudima preporučuje se unositi manje od 300 mg kolesterola na dan, dok se ljudima koji imaju kardiovaskularne bolesti ili dijabetes preporučuje ograničiti unos kolesterola na 200 mg dnevno. Jedno veliko jaje sadrži otprilike 186 mg kolesterola koji se nalazi u žumanjku.

Prednosti konzumiranja jaja
Željezo u žumanjku, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost, stoga se jaje preporučuje svima koji imaju nedostatak željeza. Dva meko kuhana jaja ostaju u želucu manje od 2 sata, za razliku od dva pečena jaja koja se u želucu zadržavaju oko 3 sata. 2 jaja odgovaraju jednom serviranju mesa ili ribe. U jajetu su zastupljeni svi vitamini B skupine te vitamini topivi u mastima A, D i E, dok od mineralnih tvari valja napomenuti da pridonose unosu selena, željeza i joda u organizam.

Od biološki aktivnih tvari u jajetu se ističu kolin, lecitin, lizozim, lutein i zeaksantin, a prepisuje im se antioksidativna aktivnost, zaštitni učinak na vid, mogućnost održavanja staničnih membrana, odražavanje zdravlja kostiju, kože i noktiju.

Termičkom obradom, iznad 78°C, uništavaju se moguće štetne bakterije, pa rizik od salmoneloze raste samo ako se jaja dovoljno ne obrade.

Preporučuje se za trudnice, starije osobe, malu djecu i sve kojima je oslabljen imunološki sustav.

Svježe ili staro? Ako nije dobro, bit će na površini
Svježinu jajeta vrlo lako možete testirati u čaši vode. Ako je pokvareno, uspravno će isplivati na površinu, a ako je svježe ostat će ležati na dnu. Jaje staro tjedan dana malo će se “odlijepiti” od dna čaše, dok će ono od 2-3 tjedna uspravno “lebdjeti” po samoj sredini čaše.

Jaja fantastična za oči
Karotenoidi lutein i zeaksantin mogu preventivno djelovati na razvoj makularne degeneracije i katarakte, bolesti koje se javljaju kao posljedica starenja. S obzirom da su izvanredan izvor luteina i zeaksantina, jaja su odlična za zaštitu zdravlja očiju. Jedno sadrži 150 do 250 mikrograma luteina i 200 mikrograma zeaksantina.
24sata.hr

@zdravlje_i_ljepotain