Ovih 8 zelenih namirnica obavezno uvedite u prehranu

Na što vas asocira riječ zeleno? Nama odmah padne na pamet sve povezano sa zdravim. No, ove namirnice nisu samo zdrave, one su i ukusne.

Želite li pojačati imunitet i poboljšati prehranu? Donosimo vam osam ukusnih i zelenih namirnica za ovu sezonu. Izgledajte svježe izvana i iznutra. Obnovite svoj organizam i osjećajte se zdravo i spremno za sve nove ljetne poduhvate.

1. Kivi
Ovo slatko-kiselo voće ima dvostruko više vitamina C od narandže i dvostruko više kalija od banana. Osim što je bogat magnezijem i vlaknima, ima nisku kalorijsku vrijednost. Neka vam kivi postane broj jedan zalogaj kada vam padne šećer ili poželite počiniti grijeh i zagristi čokoladu.

2. Kelj
Ovo zeleno povrće je među najboljim zelenim namirnicama kojima popularnost raste iz dana u dan. Njegova nutritivna svojstva imaju moć  pojačati vam imunitet i štititi vas od raka. Dvije šoljice kelja sadrže 3 grama vlakna i 4 grama proteina. Super namirnica bogata je kalcijem, željezom te vitaminima A i C. Pripremiti ga možete na milion načina - sirovog u salati, mariniranog, kuhanog, pečenog u obliku čipsa, pa sve do miksanog u supici.

3. Grašak
Vjerujte kada vam kažemo da samo pola šoljice graška ima 5,5 grama vlakana i 5 grama proteina. Njegova je sposobnost da pomaže tijelu u pravo vrijeme, baš kad vam zatreba obnova. Savršena antioksidacijska sredstva pomoći će vam kada vas ulovi proljetni umor.

4. Peršun
Ovaj dodatak hrani nije samo ukras na jelima. Začudit ćete se kada vam kažemo da peršun sadrži čak tri puta više vitamina C od citrusa. Bogat je i vitaminom A, kalcijem, magnezijem i željezom. Predlažemo da ga dodate u svaku salatu, salse, supe, tjestenine i svagdje gdje vam padne na pamet.

5. Potočarka
Potočarka je ušla u naš izbor najboljih zelenih namirnica. Za sve fanove rikole donosimo novi svjetski trend. Zove se potočarka, a njezin papreni okus će vas oduševiti. Najnovija istraživanja dokazuju da potočarka može smanjiti rizik od raka grudi. A kad vam kažemo i da u jednoj šoljici ima samo 4 kalorije i da ima više željeza od špinata, već vas vidimo kako idete u najbližu prodavnicu.

6. Blitva
Zelena, fina, zdrava. Ova namirnica puna je hlorofila, vitamina A, K i C. Možete je pripremiti kuhanu, izrezanu na tanke listove i dodati je u salatu, a možete je poslužiti i kao dodatak nekom drugom jelu. Jedite blitvu kad god stignete.

7. Pistacija
Ne zovu pistacije bez veze blagim orasima. Oko 30 pistacija ima samo 100 kalorija. Njihova ljuska čuva vlakna koja sadrži pistacija. Izmiješajte ga s drugim voćem da biste zamijenili neki dosadan i običan međuobrok ili ga dodajte nekom desertu da biste dobili slastan hrskav obrok.

8. Raštika
Savršena je jer je možete dugo držati u frižideru a da se ne osuši ili uvene. Ali sumnjamo da ćete toliko dugo čekati kada znate da upravo ta zelena namirnica pomaže imunitetu, sadrži magnezij i beta-karoten i ima gotovo jednaku količinu kalcija kao i mlijeko. Možete je pripremiti u supici ili je kuhati zajedno s karfiolom, a kasnije sve preliti maslinovim uljem.
body.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain