Prednost, izvori i simptomi manjka mangana

Neke od najznačajnijih prednosti mangana su održavanje zdravlja kostiju, stvaranje važnih enzima za izgradnju kostiju i njegovo djelovanje kao koenzim koji sudjeluje u metaboličkim procesima. Osim toga, mangan sudjeluje u formaciji vezivnog tkiva, apsorpciji kalcija, pravilnom funkcioniranju štitnjače, regulaciji spolnih hormona, regulaciji razine šećera u krvi, razgradnji masti i ugljikohidrata.

Mangan je mineral koji se u tijelu javlja u poprilično malim količinama. Moćan je antioksidant koji smanjuje razinu slobodnih radikala i neutralizira njihovo štetno djelovanje, a samim time sudjeluje u prevenciji oštećenja koja mogu nastati zbog prisutnosti visoke razine slobodnih radikala.Tijelo sadrži oko 20 miligrama mangana. Možemo ga pronaći u bubrezima, gušterači, jetri i kostima. Mangan je izuzetno važan za normalno funkcioniranje mozga i cjelokupnog živčanog sustava. Bez obzira na to što ga u tijelu pronalazimo u malim količinama, on je važan za pravilno funkcioniranje organizma.

Simptomi manjka mangana
Najčešći simptomi manjka mangana su visok krvni tlak, problemi u radu srca, nepravilne kontrakcije mišića, malformacije kostiju, visoka razina kolesterola, slabljenje vida, problemi sa sluhom i problemi s pamćenjem. Iako većina stručnjaka ističe da je manjak mangana rijetkost, oko 35% svjetske populacije pati od manjka mangana. Za to su najčešće odgovorne loše prehrambene navike.

U nekim slučajevima, kalcij i željezo mogu ometati pravilnu apsorpciju mangana. Problemi s vidom, prekomjerno znojenje, ubrzan rad srca, slabost i grčevi u mišićima su najčešći simptomi. Manjak mangana može uzrokovati neplodnost kod žena, oštećenja gušterače i osteoporozu.

Izvori mangana
Najbolji izvori mangana su maline, ananas, češnjak, grožđe, cikla, mahune, riža, paprena metvica, zob, orasi, potočarka, jagode, kupine, tropsko voće, salata, špinat, klinčić, kurkuma, poriluk, tofu, banane, krastavci, kivi, smokve i mrkva. Smeđa riža, zeleno lisnat povrće, kokos, bademi i lješnjaci potiču apsorpciju mangana.

Prednosti mangana
Mangan potiče zdravlje cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Održava zdravlje kostiju
Mangan je ključan za pravilno funkcioniranje i rast koštanog tkiva. Vrlo je učinkovit u povećanju gustoće kostiju. Stručnjaci ističu da je za žene u postmenopauzi izrazito važno da povećaju unos mangana jer veliki broj njih pati od njegovog manjka netom nakon menopauze. Iako su istraživanja pokazala da mangan može pomoći u prevenciji osteoporoze, rezultati još uvijek nisu dovoljno potkrijepljeni dokazima.

Smanjuje razinu slobodnih radikala
Mangan ima moćna antioksidacijska svojstva i može smanjiti razinu slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu oštetiti stanice i povećati rizik od nastanka raka i ostalih bolesti opasnih po zdravlje i život. Stručnjaci svim osobama, koje pripadaju rizičnoj skupini po pitanju obolijevanja raka, preporučuju povećanje unosa mangana, bilo putem suplemenata ili namirnica.

Regulira razinu šećera
Mangan ima sposobnost regulirati razinu šećera u krvi. Na taj način sudjeluje u prevenciji dijabetesa. Mangan regulira razinu inzulina, njegovu sintezu i oslobađanje. Sprječava nagle promjene razine šećera u krvi i može poboljšati kvalitetu života kod dijabetičara.

Ublažava simptoma epilepsije
Suplementi mangana mogu smanjiti učestalost epileptičkih napada. Znanstvenicima još uvijek nije jasno na koji način mangan točno djeluje, ali je nekoliko istraživanja pokazalo da povećanje unosa mangana može poboljšati kvalitetu života kod epileptičara.

Potiče rad metabolizma
Regulacija rada metabolizma je jedna od najvažnijih funkcija mangana. Mangan može potaknuti razgradnju kolesterola, aminokiselina i ugljikohidrata. Važan je u razgradnji vitamina E i B1. Nadalje, mangan potiče rad jetre i ključni je element polimera koji se nalaze u DNA.

Ublažava upale u tijelu
Mangan je poznat po tome da ublažava kroničnu upalu u tijelu. Istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od artritisa osjećaju smanjenje simptoma nakon na povećanog unosa mangana, najčešće putem suplemenata.

Sprječava osteoporozu
Suplementi mangana su povezani s ublažavanjem simptoma osteoporoze i osteoartritisa jer mangan povećava gustoću kostiju. Ipak, istraživanja na ovu temu nisu dala dovoljno dokaza stoga znanstvenici nisu sigurni koliko je mangan zapravo važan za prevenciju osteoporoze, zbog čega je potrebno provesti daljnja istraživanja.

Ublažava simptome PMS-a
Mangan može pomoći u prevenciji naglih promjena raspoloženja, glavobolja, tjeskobe i anksioznosti. Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između niske razine mangana u tijelu i intenzivnijih simptoma PMS-a. Stručnjaci će gotovo svim ženama koje pate od intenzivnih simptoma PMS-a preporučiti povećanje unosa mangana, ali je važno da suplemente ne počnete uzimati prije savjetovanja s liječnikom.

Potiče zdravlje štitnjače
Mangan je spoj koji pronalazimo u velikom broju različitih enzima. Važan je čimbenik tiroksina, najvažnijeg hormona štitnjače. Pravilno funkcioniranje štitnjače omogućuju održavanje zdrave tjelesne težine, regulaciju apetita, rada metabolizma i funkcioniranje svih organskih sustava.

Potiče apsorpciju vitamina
Mangan potiče apsorpciju važnih vitamina (vitamin B i E) i minerala (magnezij). Mangan sudjeluje u radu enzima i omogućuje im da pravilno obavljaju svoju funkciju. Ako patite od manjka bilo kojeg vitamina, svakako bi bilo dobro da povećate unos tog vitamina i mangana koji će potaknuti njegovu apsorpciju.

Poboljšava zdravlje mozga i živčanog sustava
Mangan je ključan za pravilno funkcioniranje mozga i može pomoći u prevenciji niza živčanih poremećaja. Smanjuje razinu slobodnih radikala koji oštećuju zdravlje i funkcioniranje mozga, i živčanog sustava. Mangan poboljšava funkcioniranje neurotransmitera i prijenos električnih impulsa, što znači da poboljšava kognitivne funkcije.Sudjeluje u razgradnja glukoze
To je jedna od najvažnijih njegovih zdravstvenih prednosti jer glukozu koriste sve stanice kao izvor energije. Kada se glukoza pravilno apsorbira, smanjuje se rizik od nastanka previsoke razine glukoze u krvi, što je važno za prevenciju i kontrolu dijabetesa.

Potiče rad probavnog sustava
Mangan je mineral koji potiče rad probavnog sustava tako da potiče razgradnju masti, smanjuje rizik od nastanka zatvora i osjećaja nelagode u crijevima. Mangan je također važan za apsorpciju hranjivih tvari i transformaciju tvari u oblik koji služi tijelu kao izvor energije.

Upozorenje
Mangan je jedan od 3 potencijalno toksična minerala koje pronalazimo u tragovima. To znači da ga ne smijete unositi premalo ni previše. Nemojte pretjerivati s unosom mangana putem suplemenata jer možete uzrokovati nastanak niza opasnih stanja i bolesti. Prekomjeran unos mangana može uzrokovati nastanak simptoma sličnih Parkinsonovih bolesti. Osobe koje imaju bolesti jetre također trebaju pripaziti s unosom mangana jer se jetra neće moći dobro nositi s viškom i izlučiti ga. Ako imate anemiju, tijelo će htjeti apsorbirati što veću količinu mangana. To može biti izrazito opasno pa je važno što je više moguće pripaziti na unos mangana.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain