Zanimljive činjenice o popularnom crnom vinu...

Najpopularnije crno vino u kojem prevladavaju travnate arome, te arome višnje i borovnice

Vino merlot je najpopularnije crno vino, dostojan predstavnik najboljih i najpoznatijih francuskih vina, a najzastupljenije je upravo u vinogradima francuske regije Bordeaux. Merlot je poznat kao mekano, zrelo i elegantno crno vino. Prati ga termin "bordoška kupaža" koji podrazumijeva vino napravljeno od crnih sorti grožđa, koje se tradicionalno koriste u regiji Bordeaux. To su cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot i carmenere. Ta su vina u najvećem dijelu proizvedena na bazi cabernet sauvignona. Najčešće mješavine su one od cabernet sauvignona, merlota, a nešto rijeđe od cabernet franca. Merlot mješavini daje arome crvenog voća, poput malina ili višanja, ali i arome crnog bobičastog voća, što sve ovisi od regije. Što je neko podneblje toplije, to su arome u vinima veće, poput marmelade i više podsjećaju na ukuhano crno bobičasto voće.

Rubin boje, finih tanina

Vino sorte merlot bogato je alkoholom i ukupnim kiselinama. To je vino rubin-crvene boje s odsjajima ljubičastog. Prevladavaju travnate arome, te arome višnje i borovnice. Iz tog razloga vino posjeduje ravnotežu voćnih i začinskih nota.Vino je bogatog tijela, dugotrajno i lijepo balansirano. Elegantni i nježni tanini i zaokružen, mekan okus, ono su što čini kvalitetu merlota. Cabernet sauvignon vinima pak daje snagu i bogatstvo okusa, kompleksnost, slojevitost, duboku boju i snažnu strukturu zahvaljujući jakim i vrlo postojanim taninima. Bordeaux, vinari i njihovo znanje i iskustvo desetljećima su inspiracija svim vinarima svijeta. Svatko želi doseći kvalitetu najboljeg Bordeauxa, ali mnogi žele pokazati da to rade i bolje. U Hrvatskoj, regije poput Baranje ili Slavonije, mogu dati vina, koja dosta nalikuju onima iz Bordeauxa. Najčešće su to klasične mješavine cabernet sauvignona i merlota, koje su vješto oplemenjene komponentama iz hrastovih bačava.

Prigodna hrana

Uz janjetinu i divljač lijepo će se sljubiti i neki vrhunski merlot. Takav poseban merlot će odgovarati i uz pečenu perad tamnog mesa, gulaše, svinjetinu. Merlot se poslužuje u bordoškoj čaši na temperaturi od 16 do 18 stupnjeva. Kao i većina drugih crnih vina također se savršeno uklapa sa jelima od tamnog mesa, divljači ili jelima iz talijanske kuhinje, također se može poslužiti uz razna variva. Merlot se dobro uklapa sa raznovrsnom hranom zbog niskih tanina i srednje izraženih kiselina. Dobro se kombinira i sa piletinom i drugim vrstama laganijeg mesa, kao što je slabo začinjena pačetina, pogotovo ako je vino manjeg alkohola i izražene voćnosti. Ne ide dobro uz ribu niti zeleno povrće, osim ako nije uzgajano ili pripremano na poseban način. Treba znati i to da će začinjena hrana najvjerovatnije zasjeniti iznijansirane ukuse vina.
zena.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain