6 načina na koje ćete natjerati hormone da mršave umjesto vas!


Mršavljenje može biti zbunjujuća zagonetka, ali uz pomoć ovih 6 tehnika potaknut ćete oslobađanje hormona koji troše kalorije i masno tkivo. Hormoni su odgovorni za regulaciju tjelesne težine i direktno utječu na rad metabolizma, razinu apetita i izgradnju mišićne mase.

Povećajte unos proteina
Nije svaka namirnica ista. Neke će puno prije stvoriti osjećaj sitosti i spriječiti nastanak žudnje za grickalicama. Osim što će vas neke namirnice brže zasititi, puno dulje će zadržati osjećaj sitosti.Leptin je hormon koji stvara osjećaj sitosti. Namirnice s visokim udjelom proteina su najbolji način za utaživanje gladi i aktiviranje leptina. On će vašem mozgu poslati signal da više niste gladni i da je vrijeme da prestanete jesti.

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, je pokazalo da osobe koje unose adekvatnu količinu proteina rjeđe osjećaju žudnju za grickalicama, brže gube suvišne kilograme i brže grade mišićnu masu.

Izgradite mišićnu masu
Testosteron je hormon koji je prisutan i kod muškaraca i žena, a znanstvenici su ustanovili da potiče sagorijevanje kalorija i masnog tkiva. Razinu testosterona možete povećati izgradnjom mišićne mase. Što više testosterona imate, to će vaše tijelo trošiti više kalorija u stadiju mirovanja.

Vježbe snage su najbolje za povećanje postotka mišićne mase. Za najbolje rezultate radite vježbe snage najmanje 2 do 3 puta tjedno oko 30 minuta.

Ne preskačite doručak
Svaki put kada doručkujete prekidate post. Vaše tijelo je tijekom spavanja u stadiju izgladnjivanja i troši kalorije, a srčani ritam i disanje se usporavaju. To znači da i metabolizam rad sporije. Kako biste tijelo potaknuli na rad, ujutro odmah morate doručkovati.Potaknite sagorijevanje masti dok sjedite
Štitnjača oslobađa hormone koji reguliraju sagorijevanje masti i potrošnju suvišnih kilograma. Hormoni trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) direktno utječu na rad metabolizma. Upravo zato osobe koje boluju od hipertireoze imaju poteškoća sa debljanjem, a osobe koje boluju od hipotireoze imaju poteškoća s mršavljenjem. Štitnjača je usko vezana uz tjelesnu težinu. Ako imate problema s postizanjem zdrave tjelesne težine, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Naspavajte se
Količina sna utječe na razinu hormona leptina koji regulira apetit. Istraživanja su pokazala da tijelu treba 6 do 8 sati spavanja kako bi reguliralo razinu leptina. Znanstvenici su ustanovili da manjak sna može povećati žudnju za grickalicama i uzrokovati stalan osjećaj gladi tijekom dana.

Vaše tijelo doživljava umor kao dodatan razlog za jelo jer mu na taj način osigurava energiju neophodnu za rad.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain