9 namirnica s tržnice za zdravu kožu

Najbolji prijatelj zdravoj i lijepoj koži je, izgleda, tržnica. Hrana bogata antioksidansima vitaminima i drugim nutrijentima može tvom tenu dati iznenađujuće predivan sjaj, naravno, uz zaštitu od sunca i pravilnu rutinu njege lica, prenosi Women's Health.

Citrusi
Naranče, grejp, limuni i limete moćan su koktel pun vitamina C koji će pomoći koži proizvesti prijeko potreban kolagen.

"Unos vitamina je ključni element za poboljšanje sveukupne strukture kože

Pored toga, vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od sunca, bora i hiperpigmentacije. Preporučuje da se jednu i nanose na lice u obliku seruma.Borovnice
Konzumacija borovnica pomaže detoksikaciji kože (od npr., slobodnih radikala), a pune su i antocijanina, biljnog pigmenta koji pomaže borbi protiv karcinoma te bioflavonoidima koji sprječavaju upale u organizmu.
Zeleni čaj
Kad se pije topao, ispušta katehine, vrstu antioksidansa koje su dokazano antiupalne i antikancerogene, a pomažu cirkulaciji krvi prema licu, kaže Bonnie Taub-Dix, registrirana dijetetičarka i nutricionistica.Ulje šafranike
Omega-3 masne kiseline koje se mogu pronaći u ulju šafranike djeluju kao ultrabogati ovlaživači kože. Samo po sebi je prirodno sredstvo koje omekšava, što znači da će tvojoj koži pomoći zadržati vlažnost te izliječiti suhoću kože.

Temeljac od kostiju
Često poznate osobe i influenceri pričaju kako su zamijenili jutarnju kavu s temeljcem od kostiju, što i nije tako čudno obzirom da je ova juhica puna kolagena, najbolnijeg proteina u krvi koji se nalazi u koži, kostima, mišićima i tetivama.

Istraživanja su pokazala kako kolagen pomaže i pojačavanju elastičnosti i hidratacije kože.
Špinat
Prema Mitan, E vitamin i beta-karoten iz špinata pomažu zaštiti stanica kože od štete koju nanose slobodni radikali (uzročnici raka kože i starenja kože, hiperpigmentacije i bora).

Batat
Poput naranči, batat je pun vitamina C, koji zaglađuje bore. Puni su beta-karotena, esencijalnog za mladolik sjaj kože.


Rajčica
Likopen, fitokemikalija u rajčici koja je zaslužna za njezinu crvenu boju, pomaže uklanjanju slobodnih radikala uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem. Najviše nutrijenata 'izvući' ćeš kada ju zagriješ (što čini savršenu priliku za složiti jednu zdravu pizzu ili tjesteninu u umaku od rajčice).

Konzervirana tuna
Puna je seleniuma, nutrijenta koji pomaže održavanju elastina, proteina koji održava kožu mekom, glatkom i zategnutom.
Takođe, ima i visoke razine omega-3 masnih kiselina koje održavaju pravilne razine kolagena, djeluju antiupalno i održavaju kožu čvrstom.
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain