Antistres dijeta topi kilograme i opušta

Zamislite kako bi bilo dobro hraniti se namirnicama koja ublažavaju stres i pritom tope kilograme.

Ova antistres dijeta za mršanje nije još samo jedna u nizu rigoroznih dijeta, nego je koncipirana na izbacivanju i uvođenju određenih namirnica u svakodnevnu prehranu, kako bismo smanjili proizvodnju kortizola u krvi i povećali potrošnju kalorija.

Hrana može ublažiti stres na nekoliko načina. Naprimjer, zdjela toplih zobenih pahuljica, povećava nivo serotonina, smirujući hormone stresa. Druga hrana može smanjiti proizvodnju kortizola i adrenalina, hormona stresa koji dugoročno mogu narušiti zdravlje, uzrokujući pad imuniteta i porast krvnog pritiska , a mogu potaknuti i lakše nakupljanje kilograma.

Evo koje su namirnice pogodne za antistres dijetu uz koje ćete izgubiti i višak kilograma:

Složeni ugljikohidrati
Ugljikohidrati potiču stvaranje serotonina u mozgu. Da biste tijelo opskrbili odgovarajućim namirnicama, najbolje je jesti složene ugljikohidrate, koji se sporije probavljaju. Tu spadaju hljeb od cjelovitih žitarica i sjemenki, tjestenina od cjelovitih žitarica ili pak zobene pahuljice koje je najbolje jesti za doručak.
Složeni ugljikohidrati također mogu stabilizirati nivo šećera u krvi tokom dana.

Jednostavni ugljikohidrati
Prehrana bogata jednostavnim ugljikohidratima, nije preporučljiva nikome, a posebno dijabetičarima. To su obično namirnice koje sadrže šećer i bijelo brašno, brzo se probavljaju i pružaju kratkoročno zadovoljstvo.
Ograničite unos jednostavnih ugljikohidrata u organizam ako želite nivo stresa svesti na minimum i potaknuti mršanje.

Narandže
Narandže obiluju vitaminom C koji jača imunitet i smanjuju proizvodnju hormona stresa. Istraživanja pokazuju da vitamin C snižava visoki krvni pritisak i smanjuje proizvodnju kortizola, što u konačnici može olakšati put do vitke linije.

Špinat
Nedostatak magnezija u organizmu može izazvati glavobolju i umor, a oni su česti okidači stresa. Jedna šoljica špinata sadrži dovoljno magnezija za cijeli dan. Osim toga, špinat obiluje vlaknima koja potiču probavu i ublažavaju glad. Ako niste ljubitelj špinata, magnezij možete unositi i kao dodatak prehrani.

Riba
Da biste ublažili stres, potrebno je u organizam unositi dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribi poput lososa i tune. Ove zdrave masti mogu spriječiti proizvodnju hormona stresa i pomoći u zaštiti od srčanih oboljenja, depresije i PMS-a.

Osim toga, masnija riba idealna je za skidanje kilograma. Proteini i masti su idealni za ublažavanje gladi i posezanja za nezdravim namirnicama. Za učinkovite rezultate, preporuka je jesti ribu najmanje dva puta sedmično.

Crni čaj
Crni čaj pomaže u bržem oporavku nakon stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da osobe koje piju četiri šoljice crnog čaja sedmično, bolje podnose stres. Crni čaj potiče smirenost, koja je itekako potrebna u procesu skidanja kilograma.

Pistacije
Pistacij je, kao i ostali orašasti plodovi i sjemenke, dobar izvor zdravih masti. Samo jedna šaka pistacija, oraha ili badema dnevno može smanjiti holesterol, nivo šećera u krvi i zaštiti organizam od posljedica stresa.

Avokado
Kalij je zaslužan za snižavanje krvnog pritiska, a pola zrelog avokada sadrži više kalija od banane srednje veličine. Ako se želite riješiti masnog tkiva, nakupljenog na području trbuha, uvedite avokado u svakodnevnu prehranu.

Sirovo povrće
Hrskavo sirovo povrće može ublažiti stres na mehanički način. Grickanje povrća opušta ukočenu čeljust i sprečava napetost. Osim toga, povrće obiluje vlaknima, što je idealno za probavu i gubitak kilograma.

Mlijeko
Poznato je da čaša toplog mlijeka potiče san. Istraživanja pokazuju da kalcij ublažava anksioznost i promjene raspoloženja povezanih s PMS-om. Osim toga, mlijeko obiluje proteinima koji će omogućiti organizmu da ne pregladni do jutra.

Tjelesna vježba
Osim uvođenja promjene u svakodnevnu prehranu, jedna od najboljih strategija za ublažavanje stresa i ubrzavanje metabolizma je redovna tjelesna vježba. Aerobna tjelesna vježba pojačava cirkulaciju, ubrzava metabolizam i potiče proizvodnju hormona sreće. Preporuka je vježbati barem 30 minuta, tri do četiri puta sedmično.
faktor.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain