"Fontana mladosti": Gotu kola, sastav i način upotrebe

Koliko je moćna biljka gotu kola (lat. Centella asiatica) govori i podatak da je u kineskoj medicini nazivaju “fontanom mladosti” jer produljuje život. Potvrdio je to slavni prirodnjak Li Ching Yun, proslavivši čak 256 rođendana.

Gotu kola raste pretežno na Himalaji, a jogiji je koriste kao hranu za vrijeme meditacije, jer aktivira krunsku čakru i pomaže u balansiranju lijeve i desne hemisfere mozga. Osim u Kini, dobro je poznata i u Indiji, Sri Lanki, Madagaskaru, srednjoj i južnoj Africi.

Jedna od najvažnijih biljaka ayurvede
Gotu kola je jedna od najvažniji biljaka ayurvede. Ona je pomlađivač za pittu, sprečava rast vate (smiruje živce) i smiruje kapha došu. Ujedno se može koristiti za uravnoteženje sve tri doše, ali je osobito djelotvorna za pitta poremećaje. Najčešće se koriste njezini listovi, a može se pripremiti na različite načine. Može se uzimati kao tonik, u obliku krema i losiona ili u obliku tableta. Kako je gorko-ljutog i slatkastog okusa, rashlađuje tijelo.Hrana za mozak
Prije svega, gotu kola je najbolja biljka za moždane stanice i cijeli živčani sustav. Ona ih hrani i pomlađuje. Djeluje tako što ubrzava protok krvi i poboljšava opskrbu tkiva i organa kisikom. Poboljšana cirkulacija krvi u mozgu, povećava mentalnu energiju, jasnoću misli, koncentraciju i memoriju. Gotu kola sadrži triterpenoidne tvari, aziatikozide, koji su uključeni u prijenos živčanih impulsa u kori mozga. Harmonizira neurotransmitere u mozgu, čime poboljšava strujanje živčanih (elektrokemijskih) impulsa. Balansira i koordinira funkcije uma, pomažući kod učenja i boljeg pamćenja. U ayurvedi se koristi u liječenju tjeskobe i epilepsije.

Tradicionalna upotreba i moderna istraživanja
Gotu kola slovi kao vrlo moćan afrodizijak i važno je sredstvo za osnaženje duha. Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja krvi. U kombinaciji s ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu), koristi se protiv svih oblika demencija (staračka senilnost, zaboravnost). Prije više od 30 godina provedena su mnoga znanstvena istraživanja gotu kole na zapadu. Istraživanja su pokazala da su djeca s oštećenjima na mozgu, koja su uzimala gotu kolu u razdoblju od 12 tjedana, bila znatno pozornija i usredotočenija. Klinički je dokazano da pomaže ljudima s ADHD-om (poremećajem pažnje) i gubitkom pamćenja.
Suvremena istraživanja govore u prilog činjenici kako bi ova biljka mogla biti odlična prirodna pomoć studentima i učenicima.
Može pomoći kod pripreme ispita i učenja, budući da povećava koncentraciju, sposobnost svladavanja gradiva i pamćenje. Mnogi u gotu koli vide i nadu za oboljele od Alzheimerove bolesti, zato što pokazuje mogućnost povratka određenog dijela izgubljenog pamćenja.Zaštitnica od stresa
Gotu kola je biokemijski složena biljka, poznata i kao adaptogen koji poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava, jača nadbubrežne žlijezde i pomaže u smanjenju stresa. Njezino umirujuće djelovanje povezano je uz smanjenje proizvodnje kortizola i drugih hormona stresa.
Smanjuje emocionalnu i mentalnu napetost, nervozu, strah, tjeskobu.
Uz to što jača nadbubrežne žlijezde i tako pomaže regulaciji stresa, ujedno poboljšava izdržljivost i povećava životnu energiju osoba koje ju konzumiraju.

Rješenje za probleme s kožom
Gotu kola je biljka koja ima snažan potencijal u liječenju gotovo svih kožnih bolesti. Ova biljka ima antibiotsko djelovanje i pomaže brzom zacjeljivanju rana i ožiljaka. U njoj se nalaze aktivni sastojci koji ubrzavaju i povećavaju stvaranje kolagena u kostima, hrskavici i vezivnom tkivu, te tako sudjeluju u bržem i boljem zacjeljivanju rana.
Također, zbog svog učinka na sintezu kolagena, gotu kola utječe na elastičnost kože i njezinu čvrstoću, te sprečava nastanak bora. Poboljšava ten tako što potiče jetru i bubrege na izlučivanje toksina. Povoljno djeluje na vezivna tkiva, ima snažno protuupalno svojstvo i poboljšava normalno funkcioniranje kože.
Može pomoći kod opeklina, keloida (prekomjernog rasta vezivnog tkiva na mjestu ožiljaka) i rana, uključujući kirurške rezove i ulkuse kože. Jača stanice koje grade stijenke krvnih žila te poboljšava protok krvi, što može biti korisno u liječenju proširenih vena.

Ostala ljekovita svojstva
Gotu kola pripada skupini najjačih antioksidansa te predstavlja odličnu preventivu protiv tumora i drugih degenerativnih bolesti. Od velike je pomoći kod uklanjanja loših navika i ovisnosti svih oblika (alkoholizam, narkomanija, pušenje, ovisnost o šećeru).
Pomaže protiv kroničnog umora, pogotovo u kombinaciji s ashwagandhom.
Usporava proces starenja, produljuje životni vijek te daje snagu u starijoj životnoj dobi.

Ljekovita svojstva gotu kole:
·         potiče cirkulaciju i opskrbu tkiva kisikom
·         poboljšava koncentraciju, učenje i pamćenje
·         pomaže kod staračke demencije i zaboravnosti
·         jača imunitet
·         štiti od stresa, nesanice i depresije
·         ubrzava zacjeljivanje rana i potiče regeneraciju kože
·         prirodni je afrodizijak
·         pomaže kod odvikavanja od alkohola, droge i pušenja
·         pomlađuje i produžuje životni vijek

Napomena:
U ayurvedskoj medicini gotu kola i brahmi često se koriste kao sinonimi. Iako je riječ o dvije različite biljke, obje imaju vrlo slično djelovanje na organizam. Razlikovati ih možete po latinskom nazivu na ambalaži. Latinski naziv gotu kole je Centela asiatica, dok je brahmi - Bacopa monnieri.
alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain