KOLAGEN U SLUŽBI LJEPOTE: Pomaže li zaista u borbi protiv starenja?

Mlada koža je čvrsta, glatka i zdravog sjaja, no starenjem dolazi do promjena u strukturi derme i epiderme što se negativno odražava na izgled kože.

Jedna od promjena koje dolaze s godinama je i smanjenje sinteze kolagena u koži te fragmentacija kolagenskog matriksa. Posljedica je gubitak čvrstoće i elastičnosti kože kao i pojava bora, fenomen koji teško pogađa naše društvo opsjednuto mladošću.

Za pomoć pri ublažavanju i odgađanju pojave vidljivih znakova starenja već se duže vrijeme poseže za različitim kozmetičkim pripravcima obogaćenim kolagenom.

U novije vrijeme svjedočimo i pojavi dodataka prehrani na osnovi kolagena namijenjenih očuvanju i poboljšanju izgleda kože, no pitanje djelotvornosti takvih pripravaka tek se sada detaljnije istražuje.Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu (čini 25 – 30 % ukupnih proteina u tijelu) i predstavlja glavnu komponentnu kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kolagen je zaslužan za čvrstoću i stabilnost tkiva.  Postoji  19 različitih vrsta kolagena no najzastupljenijie su četiri vrste. U kontekstu kože najzamimljiviji su kolagen tip 1 - najzastupljenija i najčvršća vrsta kolagena koja inače pomaže tvoriti kosti te kolagen tip 3 obilno prisutan u ekstracelularnim matriksu koji uz krvne žile tvori organe i kožu.

Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena, no starenjem organizam postepeno gubi tu sposobnost. Procjenjuje se da se u prvih 4 godine menopauze sinteza kolagena smanjuje za čak 30 %.  Posljedice su gubitak elastičnosti kože i pojava bora.

Prehrambeni izvori kolagena uključuju kosti, kožu, ligamente i hrskavicu govedine, piletine i ribe, odnosno dijelove životinje koje se u današnje doba jedu rijetko. Jedno od rijetkih modernih jela bogato kolageno je, u stvari, juha na bazi ribljeg, pilećeg ili goveđeg temeljca.  Dodatno,  prehrana s visokim udjelom šećera iscrpljuje razinu kolagena budući da obilje šećera povećava brzinu glikacije, procesa gdje se šećer veže na proteine i tvori molekule naziva AGE (Advanced Glycation Endproducts). AGE molekule čine strukturu kolagena slabom te smanjuju njegovu moć da gradi strukturu kože što za posljedicu ima pojavu bora. Pušenje i izlaganje suncu također oštećuju kolagen.

S obzirom na ova obilježja moderne prehrane, znanost danas ide u smjeru  nadoknade kolagena u obliku dodataka prehrani (prah, tablete, kapsule ili tekući pripravci), a u svrhu očuvanja čvrstoće i sjaja kože. I sudeći prema znanstvenoj literaturi, usporavanje fiziološkog gubitka kolagena pripravcima može pružiti povoljan učinak.

Riječ znanosti

Djelotvornost kolagena u kozmetičkim pripravcima često je predmet rasprava budući da se smatra da se zbog veličine molekula kolagen ne može apsorbirati i iskoristiti. No, u dodacima prehrani, priča je drugačija jer je najčešće riječ o hidrolizatima kolagena čime se dobivaju peptidi kolagena manje molekularne mase i veće bioiskoristivosti.

Dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija objavljenoj 2014 godine u časopisu Skin Pharmacology and Physiology proučavala je učinak hidrolizata kolagena na elastičnost i čvrstoću kože. 69 žena dobi 35-55 godina je dobivalo 2,5 g ili 5 g hidrolizata kolagena dnevno ili pak placebo. Nakon 8 tjedana trajanja studije, u usporedbi s placebom, rezultati su ukazali na  statistički značajno poboljšanje vlažnosti kože i  njene elastičnosti. Nisu zabilježene nikakve nuspojave.

Dvije placebo kontrolirane, kliničke studije objavljene 2015. godine u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology također ukazuju na povoljan učinak uzimanja pripravaka s hidrolizatima kolagena.  U prvoj studiji 33 ispitanice dobi 50-59 godina su 8 tjedana prije spavanja uzimale 10 g pripravka s kolagenom ili placebom. U drugoj studiji je pak, sudjelovalo 106 ispitanica dobi 40-65 godina koje su pile ili placebo ili hidrolizate kolagena, u istoj dozi kao i u prvo studiji i to prije doručka kroz period od 12 tjedana.

Analiza kože u obje je studije ukazala na značajno poboljšanje njene hidracije kao i povećanje gustoće kolagenskog matriksa u ispitanica koje su uzimale hidrolizate kolagena. 

Autori studija su zaključili kako peptidi kolagena mogu biti učinkoviti u suzbijanju negativnih promjena na koži povezanih sa starenjem.

2015 godine je u časopisu Nutricion Hospitalaria objavljena i analiza 60 in vitro, in vivo i kliničkih studija na temu učinkovitosti oralnog unosa hidrolizata kolagena u smanjenju nedostatka kolagena i posljedica oštećenja njegove strukture.  Rezultati su pokazali kako hidrolizati kolagena učinkovito potiču obnovu kolagenskih tkiva.

Na temelju rezultata istraživanja kao i zahvaljujući visokoj toleranciji pripravaka autori zaključuju kako su hidrolizati kolagena privlačna opcija u borbi s znakovima starenja.
vitamini.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain