Masaža stopala prije odlaska na spavanje... Pogledajte zašto je dobro!

Masaža je jedna od najstarijih ljekovitih umjetnosti. Drevni Hindusi, Perzijanci i Egipćani koristili su masažu za liječenje mnogih bolesti. Danas se masaža koristi u programima fizičke rehabilitacije i za tretiranje kroničnih stanja poput bolova u leđima, artritis, burzitisa, umora, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, jačanja imuniteta, slabe cirkulacije, neplodnosti, depresije, pušenja i slično. Masaža pomaže kod ublažavanja stresa i napetosti. Može se izvoditi rukama, koljenima, laktovima, podlakticama, stopalima ili uređajima za masažu.

Masirati možemo cijelo tijelo, uključujući i glavu, a jedna od najučinkovitijih je masaža stopala. Određeni dijelovi stopala su povezani s različitim organima u ljudskom tijelu, stoga si svakako prije odlaska u krevet priuštite masažu.

Ova vrsta masaže dobra je za:
·         kožu,
·         cirkulaciju,
·         kvalitetniji san,
·         smanjenje edema tijekom trudnoće,
·         održavanje pravilne funkcije organa,
·         smirivanje simptoma sindroma nemirnih nogu.

Evo kako možete obaviti samomasažu stopala:

Uhvatite nožne prste jednom rukom, a gležanj drugom. Polako okrećite stopalo u jednom smjeru, a zatim u drugom.
Uhvatite prste stopala i povlačite ih k sebi. Zadržite ih u tom položaju 15 sekundi. Na ovaj način istežete mišiće stopala. Ponovite vježbu u drugu stranu.
Uhvatite stopalo s obje ruke i palčevima napravite blagi pritisak. Povlačite prste od pete prema prstima. Ponovite pokret nekoliko puta. Zatim ponovite sve u suprotnu stranu, od prstiju prema peti.
Izvucite svaki prst - jedan po jedan.
Uhvatite jednom rukom palac, a drugom rukom preostala 4 prsta na stopalu. Povucite stopalo prema gore i protresite.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain