Mnogo mračnija priča: Zločin i kazna "Američkog tate"

Niko žrtvama dugo nije verovao da je taj smešni deda sposoban da drogira i siluje žene, od kojih su neke u tom periodu bile maloletne. A industrija je znala
Vremešni komičar Bil Kozbi možda neće odslužiti maksimalnu kaznu od trideset godina, iako je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice za drogiranje i silovanje poznanice, košarkašice Andree Konstand, 2004. godine u svojoj kući u Filadelfiji. Nekada voljeni tata sa malih ekrana, dobro lice Amerike, filantrop i borac za ljudska prava, čovek koji je doktorirao u oblasti obrazovanja i pedagogije, sasvim sigurno će uložiti žalbu, i kako američki mediji veruju, razvući proces, i u najgorem slučaju izdejstvovati da, zbog godina, ne odleži ono što je praktično doživotna robija za tako starog i bolesnog čoveka, već smanji kaznu na najviše deset godina.

Cela priča sa Kozbijem mnogo je mračnija od one grozne sa Vajnstinom: iako postoji ogroman broj od šezdeset žena koje su ga optužile da je njegovo ponašanje trajalo decenijama, počev od šezdesetih, skoro svi slučajevi su zastareli. Sredinom ove decenije u javnosti se pojavila priča o njegovom predatorskom ponašanju. Incidenti su se događali od 1965. do 2008. godine u deset američkih država i u Kanadi, ali je jurisdikcija i geografija, a samim tim i zakon koji govori o isteku roka za prijavu ovog zločina, igrala glavnu ulogu u suđenju Kozbiju, pa ga je tako prvo osudilo javno mnjenje, pa tek onda sud. Od novembra je vođeno osam civilnih parnica protiv njega, a zastupane su 33 žrtve. Međutim, samo je priča Andree Konstand, tadašnje košarkaške zvezde, koja ga je srela dok je radila na Temp univerzitetu, gde je i on bio član upravnog odbora, bila odlučujuća.

Niko žrtvama dugo nije verovao da je taj smešni deda sposoban da drogira i siluje žene, od kojih su neke u tom periodu bile maloletne. A industrija je znala.

Dugo je trebalo da se pokrene proces protiv Kozbija, ne samo zbog toga što su optužbe zastarele. I njegovi advokati dovodili su u pitanje i datume Andreine optužnice, jer se silovanje dogodilo 2004. godine. Optužnica je podignuta 30. decembra 2015. godine, za zlodelo počinjeno 2004. godine, što je bukvalno jedva u okviru 12-godišnjeg roka, koliko slučaj ne zastareva, pa su se sa Andreom radovale i druge žene. Za javnost je bilo presudno i kada je objavljeno da je Andrei platio više od tri miliona dolara 2006. godine, kao deo vansudske nagodbe, pa se postavilo pitanje zbog čega bi nevin čovek platio nekome toliki novac.

Cela priča sa Kozbijem mnogo je mračnija od one sa Vajnstinom: iako postoji ogroman broj od šezdeset žena koje su ga optužile da je njegovo ponašanje trajalo decenijama, počev od šezdesetih, skoro svi slučajevi su zastareli

"Više se ne plašim", kaže Čelan Laša, koja je optužila Kozbija da ju je drogirao kada je imala 17 godina. "Osećam se mnogo snažnijom od njega."

Bilo je teško probiti taj "teflonski" zid od Kozbijevog imidža i uopšte dokazati da "one to same nisu tražile". Čak je i National Enquirer odustao od priče kada je Kozbi pristao da im da ekskluzivnu "svoju verziju" na dve strane, a pre nego što je eskaliralo sve, čak je i planirano da se Kozbi vrati na male ekrane u ulozi "dragog tate koji sve zasmejava" u novoj porodičnoj TV komediji.

Niko danas neće plakati za Kozbijem, posebno ne posle slučaja Vajnstin. Mnogo je promenila naslovna strana Njujork magazina, kada se 35 žena pod imenom i prezimenom u julu 2015. godine slikalo na naslovnici, pričajući svoju priču.

"On je bio američki omiljeni tata. Ušla sam u ovo misleći da će da bude i moj tata. Probuditi se polugola i silovana od čoveka koji je rekao da će me voleti kao otac? To je prilično bolesno. Bilo je teško za Ameriku da ovo svari kada je sve otkriveno. I mnogo reakcija, i mnogo poricanja, i mnogo besa", rekla je Barbara Bauman, koja je podržala Andreu tekstom u Vašington postu kada je cela priča izašla u javnost.

Sam Kozbi je priznao da je koristio sedativ kao što neko kaže "uzmi piće". Priznao je i da je od modeling agencije tražio da ga upoznaju sa mladim ženama koje su "nove u gradu i finansijski dobro ne stoje". Poriče da je to silovanje, on je video malo razlike između toga da nekome plati večeru u zamenu za seks i drogiranja da bi to i postigao. Izgleda da su se mnogi potrudili da i te žene same pomisle da je on u pravu kada kaže da je prilično pristojno umeo da "čita ljude i njihove emocije kada su ove romantično seksualne stvari u pitanju" i da, ako pristanu da se upoznaju, pristaju i na ostalo.

"Mislim da će ovo biti slično kao sa O. J. Simpsonom. Kada čujete njegovo ime, ne kažete: oh, odličan igrač, to vam ne dođe prvo na um. Neće više biti: oh, sjajan komičar. Biće: oh, serijski silovatelj. I to će biti naša zaostavština", kaže Džoan Taršis, glumica.
6yka.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain