Najbolje namirnice za dobar početak dana!

Preskakanje doručka natjerat će vas da više jedete tijekom dana, tako da se potrudite unijeti dovoljno energije u organizam pravim namirnicama

Dobar doručak ima idealnu ravnotežu između ugljikohidrata i vlakana s malo proteina. Sva sreća pa ima zaista puno izbora.

Zobene pahuljice
Sadrže beta-glukan, vlakna koja smanjuju kolesterol ako se dovoljno često jedu. Isto tako, bogate su omega-3 kiselinama i kalija. Možete ih jesti s jogurtom, dodati meda ili pomiješati s mlijekom i voćem.

Grčki jogurt
Ima puno kalcija i proteina, čak dvostruko više nego obični jogurt, pa će vas dobro zasititi ujutro.

Grejp
Ako pokušavate skinuti koju kilu, pojedite pola grejpa prije svakog obroka. Istraživanja pokazuju da se kilogrami tako skidaju puno brže. Osim toga regulira i razinu šećera i inzulina u krvi. Grejp hidratizira organizam i pojačava imunitet. Za dobar doručak uparite ga s jogurtom i jajetom.

Banane
One će osigurati da ne ogladnite odmah nakon doručka. Najbolje su one koje su još malo zelenkaste. Narežite ih u žitarice ili zobenu kašu.

Jaja
Jaja su zdravi izvor proteina i vitamina D. Mogu se pripremati na brzbroj različitih načina, spremaju se brzo, pa su dobar izbor za one koji ujutro nemaju puno vremena.

Lubenica
Odlične su jer će hidratizirati organizam ujutro. Imaju nutrijente koji su dobri za vid, srce i prevenciju raka. Šalica narezane lubenice ima samo 40 kalorija.

Borovnice
Svježe ili smrznute ove male ljubičaste kuglice toliko su dobar antioksidans da biste ih trebali jesti svaki dan. Poboljšavaju pamćenje i motoriku, ali i reguliraju krvni tlak te metabolizam. Možete ih kombinirati sa zobenim pahuljicama i jogurtom.

Jagode
Kako i borovnice i jagode su pune antioksidansa bez da imaju puno kalorija. Jedna šalica jagoda ima dovoljnu dnevnu dozu vitamina C, kao i folne kiseline te vlakana. Dobre su i za srce. Jedno je istraživanje pokazalo da tri porcije jagoda ili borovnica tjedno smanjuje rizik od srčanog udara.

Kava
Kavica nije samo za razbuđivanje, smanjuje rizik od brojnih bolesti poput dijabetesa i raka prostate, a od nje se i dulje živi, kažu neka istraživanja. No nemojte ju previše zasladiti šećerom i stavljati puno mlijeka.

Kivi
Ima jednaku količinu vitamina C kao i naranča. Dobar je za probavu, a pošto nekada zna biti malo kiseo, pomiješajte ga u smoothie s bananama i jagodama ili pripremite voćnu salatu.

Sok od naranče
Povezan je sa smanjivanjem rizika od osteoporoze, depresije i nekih vrsta raka.
ordinacija.vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain