Ne bacajte koru limuna!

Kora jednog od najkorišćenijih citrusa, obično se baca, ali stručnjaci tvrde da ima bar 10 razloga zbog kojih bi kora limuna trebalo da bude zastupljena u ishrani.

Vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, nervnog sistema i digestivnog trakta. Polifenoli koji su nađeni u kori ovog citrusa imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom liječenja nekih bolesti ili pak regulisanja tjelesne težine.

Narendanu koru limuna možete dodati u voćni sok. Umjesto soli možete koristiti limunovu koru, a limunov sok možete zamijenite prstohvatom njegove kore kao začin za salatu.

Hranljivija od soka
Kora limuna je bogatija nutrijentima nego sama unutrašnjost ploda ili njegov sok. Primjera radi, 100 grama kore u odnosu na 100 grama cijeđenog soka sadrži 22 puta više kalcijuma, 35 puta više vlakana, osam puta više vitamina A…

Čuva kosti i zube
Samo 100 g kore limuna obezbeđuje 13,4 odsto dnevnih potreba odraslog čovjeka za kalcijumom, koji je od izuzetne važnosti za zdravlje krvnih sudova, mišića i lučenja hormona.

Štiti ćelije
Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i debelog crijeva, a flavonoidi podstiču apsorpciju vitamina C koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala.

Snižava pritisak
Visok sadržaj kalijuma, zajedno sa kalcijumom i magnezijum obezbjeđuje relaksiranost krvnih sudova što se manifestuje snižavanjem krvnog pritiska.

Reguliše stolicu
S obzirom na visok sadržaj vlakana, kora limuna se preporučuje osobama koje pate od neredovne stolice, želudačnog čira, i vraćanja želudačne kiseline.

Izoštrava vid
Unutar ljudskog tijela, karotenoid, kojim je bogata kora limuna, prevodi se u vitamin A, koji važan za dobar vid i smanjuje rizik od očnih infekcija.

Zacjeljuje rane
Pokazalo se da ekstrakt limunove kore ima antibakterijsko dejstvo, i da se potencijalno može naći kao savremeni antibiotik u borbi protiv nekoliko vrsta bakterija.

Protiv akni
Kora limuna sadrži jedinjenja koja dovode do sužavanja pora što je čini pogodnom za tretiranje akni. Napravite rastvor za uparavanje i dodajte koru limuna zajedno sa listovima mente u ključalu vodu.

Prirodni dezodorans
Napravite čaj od kore limuna koji ste prethodno ohladili, a potom ga komadom čistog pamuka nanesite umjesto komercijalnog dezodoransa. Ostatak tinkture možete odložiti u frižideru i koristiti po potrebi.

Uništava koleru
Jedna studija pokazala je da dodavanje ekstrakta svježe ili sušene kore limuna delimično sprečava rast i razvoj mikroba kolere.

Savjet plus: Naravno, sve ovo moguće je ako koristite organski uzgajan limun. Kupujete li limun u supermarketima (i nije organski) prethodno ga potopite u mješavinu vode i sode bikarbone i dobro operite, a tek potom korisite naribanu koricu!!!
ljepotaizdravlje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain