Oftalmolozi savjetuju koje 3 stvari ne treba raditi ako nosite kontaktna sočiva


Upozorenja oftalmologa!

Teško je priznati, ali s vremena na vreme mnogi od nas su lenji (ili jednostavno nemaju vremena) da vode računa o kontaktnim sočivima i stavljaju ih u odgovarajuću tečnost.

U ovom slučaju, svaka druga osoba se odlučuje da lako specijalnu tečnost zameni vodom. Ovo ne smete raditi ni u jednom slučaju! Čak i u vanrednim situacijama, kada se čini da nema drugog izlaza, pokušajte pronaći alternativnu opciju. Stvar je u tome što voda iz slavine sadrži mikrobe nazvane Acanthamoeba keratitis, koji mogu izazvati ogroman broj problema sa očima - od crvenila i iritacije, do slabog vida. Dakle, birajte jednodnevna sočiva, ili pokušajte da kupite tečnost unapred: na kraju, šta može biti važnije od zdravlja?

Pre nego što uklonite ili stavite sočiva, važno je ne samo da operete ruke, nego i da ih pažljivo osušite: na ovaj način minimizirate rizik od prodiranja bakterija. Posudu takođe treba oprati nakon svake upotrebe. I, naravno, menjati je na svaka tri meseca.

Ne ostavljajte sočiva preko noći. Dakle, ograničavate pristup kiseoniku, pa se sledećeg jutra moćete probudite sa suvim očima (što u stvari predstavlja manje zla u ovom slučaju). Ali ako uveče jednostavno niste imali vremena da uklonite sočiva, uklonite ih prvom prilikom, a narednih par sati nosite uobičajene naočare kako bi vaše oči "prodisale".
zenskimagazin.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain