Patite li od kompleksa PEPELJUGE?

Kompleks "Pepeljuga" karakteriše žene  ili devjke koje žive u dečjim snovima o bajkovitom životu i odbijaju da prihvatite stvarnost.

Termin „Pepeljuga“ prvi put je predstavila spisateljica Kolet Dovling u svojoj knjizi "Cinderella Complex" 1981. godine. Dovling je definisala kompleks Pepeljuge kao "strah od nezavisnosti.“

Osnova kompleksa Pepeljuga je podsvesna želja žene da prenese odgovornost za svoj život i blagostanje u ruke drugih ljudi. "Pepeljuga" ne živi stvarno, jer je bolji život - negde tamo, daleko. Ona čeka i njen život ne zavisi od nje.

Veliku ulogu u formiranju kompleksa Pepeljuge kod žena igra popularna kultura: knjige, filmovi i serije.

Ako prepoznate neke od sledećih oblika ponašanja kod sebe onda ste i vi „Pepeljuga“.

Mislite da niste dovoljno dobre ako nemate dečka
Lepe ste, pametne i vrlo uspešne, ali ako pored sebe nemate muškarca osećate se nepotpuno jer niste u vezi. Ovo je očigledan pokazatelj da patite od ovog sindroma.

Ne znate da se ponašate kada vam neko da kompliment
Komplimente i pohvale sramežljivo odbacujete, ali zato nemate problem da  prihvatite krivicu za stvari koje niste uradile

Očekujete da će vas muškarac spasiti
Umesto da se za svoju sreću borite same, vi čekate princa na belom konju koji će rešiti sve vaše probleme. Sve što ćete tako postići je da ćete ući u vezu s nerešenim problemima – u vašoj glavi.

Plašite se nezavisnosti
Ne možete da se zamislite bez dečka pa skačete iz veze u vezu i tako izbegavate da budete solo duže vreme. Draže vam je da budete u bilo kakvoj vezi nego da budete same.

Ne znate šta biste ako raskinete s dečkom
Često uhvatite sebe kako razmišljate o tome da bi vam život bez dečka bio grozan. Ovo može na prvu da zvuči romantično, ali ako zaista verujete da će vam se svet srušiti ako ga izgubite onda imate nisko samopouzdanje.

Svaka žena treba da nauči da prihvatiti sebe, održi svoje samopoštovanje i prepozna svoja prava osećanja i želje. Važno je da živite ovde i sada i prihvatiti svet onakav kakav jeste, a samo tako stvarnost može postati zanimljivija od bilo koje bajke.
cosmopolitan.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain