Simptomi nedostatka cinka u organizmu

Cink je potreban za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima i stvaranje DNA. Također, bitan je za normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje te za održavanje osjetila mirisa i okusa.

Nedostatak cinka može dovesti i do gubitka kose te oslabljenog apetita.

Tko je u rizičnoj skupini?
Osobe koje su često na dijeti, vegetarijanci i vegani, starije osobe koje konzumiraju punu alkohola pripadaju rizičnoj skupini. Isto se odnosi i na trudnice, žene koje doje, mlade osobe u razvoju ili one koje pate od čestih proljeva.

Hrana bogata ovim mineralom uključuje kamenice, shitake gljive, špinat, krastavce, zelenu salatu, masline, grašak, pinjole, kikiriki, bademe, janjetinu, govedinu, teleću jetricu, jaja, sir, mlijeko i jogurt.

1. LOŠ IMUNITET
Prehlade vas "napadaju" jedna za drugom? Imunološki sustav ne može normalno raditi ako mu nedostaje cinka.

2. LOŠ TEN
Jeste li znali da 6% cjelokupnog unosa cinka se nalazi u koži? Određene studije dokazuju da osobe koje pate zbog pojave akni vjerojatno nemaju dovoljno cinka u organizmu.

3. ALERGIJE
Ako ste stalno pod utjecajem stresa lako ćete "ostati" bez cinka u organizmu koji igra veliku ulogu u otpuštanju histamina koji je poznat kao pokretač akutnih alergijskih reakcija u ljudi.

4. PROBLEMI SA SNOM
Vjerojatno već znate da je melatonin hormon koji vam pomaže zaspati, ali jeste li znali da cink igra veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju ovog hormona. Imate li u organizmu premalo cinka, vjerojatno imate i problema sa spavanjem.

5. GUBITAK KOSE
Niske razine hormona štitnjače mogu upućivati na to da vaše tijelo ne apsorbira dovoljan količine cinka, a to je stanje povezano i s gubitkom kose.

6. ALHZEIMEROVA I PARKINSONOVA BOLEST
Ovo su bolesti koje su postale pošast modernog društva, a mnoge su studije pokazale kako terapija cinkom može pomoći pri usporavanju kognitivnog propadanja.
ordinacija.vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain