Sreća je lepa samo dok se čeka...

Sreća je lepa samo dok se čeka, pisala je Desanka Maksimović, a isti princip mogao bi se primeniti i na brak. Ako ste mislili da je najlepši deo braka medeni mesec, grešite. Novo američko istraživanje pokazalo je da su oni koji "izdrže" dve decenije u braku srećniji od novopečenih supružnika. Takođe, oni osećaju da su kompatibilniji sa partnerom i da sa njim dele mnoštvo zajedničkih aktivnosti.

U istraživanju su analizirani podaci 2.034 bračna para i posmatrano je kako zadovoljstvo brakom raste i opada tokom godina. Prosečna starost žena u studiji je 35, muškarca 37 godina. Ustanovljeno je da zadovoljstvo brakom postepeno opada tokom prvih 20 godina braka, ali nakon tog perioda se stabilizuje.

Naučnici tvrde da parovi nakon toliko godina zajedničkog života počinju sve više da cene jedno drugo što dovodi do toga da više uživaju u društvu srodne duše. Ovo istraživanje razbilo je mit da, kako vreme prolazi, parovi sve više počinju da kritikuju jedno drugo i da se ponašaju kao pas i mačka. Reč je o ideji koju popularizuju sitkomi i romantične komedije, ali ona, na sreću, nema veze sa realnošću, kažu naučnici. To je naročito važno ako se ima u vidu da živimo u doba kad su razvodi uobičajeni, i dalje polovina svih brakova traje ceo život.
novosti.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain