Torta sa višnjama


Sastojci:
500 g slatke pavlake, 300 g šlag-pjene, 1 kisela pavlaka, 200 g keksa, 300 g mljevenog keksa, 1/2 kg višanja, 1/2 l mlijeka i 1 štangla čokolade za kuhanje.

Priprema:
Umutiti slatku pavlaku. Umutiti 200 g šlaga sa 2 dl mlijeka i u to dodati kiselu pavlaku. Sve to sjediniti (kiselu pavlaku i šlag) i podijeliti na 2 dijela, pa u jedan dio staviti 300 g keksa. Keks u komadu umakati u mlijeko i redati na plato. Zatim poredati jednu polovinu mase, višnje, drugu polovinu mase (s keksom) i odozgo nafilovati sa ostatkom umućenog šlaga. Ukrasiti izrendanom štanglom čokolade za kuhanje.

Savjet:
Plodovi višnje se koriste za spravljanje sokova, džemova, kompota, slatka od višnje ili se u smrznutom stanju čuvaju za spravljanje raznih poslastica. Od višanja se spravljaju ukusne kreme, sirupi, pite i sladoledi. Sok od višnje može smanjiti bol u mišićima te pomoći našem tijelu da lakše podnese naporno vježbanje. Za sirup višnje bez koštica izgnječimo te u posudu stavimo jednaku količinu vode kao i višanja. Nakon 24 sata stajanja, procijedimo višnje, dodamo istu količinu šećera kao i višanja, te kuhamo. Kad zakuha, ulijemo 100 g limunske kiseline i kuhamo još 5 minuta.
oslobodjenje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain