Zadržati djevojačko prezime ili uzeti muževljevo.... O čemu ovisi i šta predstavlja

Na vjenčanju se unaprijed sve zna, osim odgovora na pitanje koje će prezime mlada uzeti. Kad dama u vjenčanici kaže matičaru da uzima muževljevo prezime, dobija gromoglasni aplauz zvanica. Ukoliko naglas odluči da ostavi djevojačko i doda muževljevo, počinju zamjeranja, šaputanja i gurkanja među svatovima. Ona koja čvrsto odluči da u bračne vode uplovi sa "starim" prezimenom, najvjerovatnije će izazvati muk u cijeloj sali.

Zbog patrijarhalne sredine i poštovanja tradicije, veća je vjerovatnoća da će žena uzeti muževljevo prezime. Zato je i broj žena sa dodatim prezimenom u gradovima češća pojava, ali one koje zadrže svoje su i dalje rijetkost, i kod nas ih muževljeva familija nerijetko stavi na stub srama, uz nezaobilazno pitanje zašto se uopšte udavala.

Nekada muškarcu nije mnogo važna ta promjena prezimena, koliko je bitna njegovoj porodici i starijim generacijama. Budući mladenci su tad pod velikim pritiskom i "brižna rodbina" ih ispituje, zamjera im i zaključuje. Mladi bračni par tada često donosi odluku koja će zadovoljiti porodicu, jer njima to nije važno. Žene koje odluče da ne mijenjaju prezime uglavnom to rade zbog karijere, prepoznatljivosti u poslu, ali i zato što svoje prezime doživljavaju kao deo identiteta.

Osim što može da bude tema porodične rasprave, promjena prezimena je svakako nezanemarljiva stavka u kućnom budžetu. Novopečene supruge koje promjene prezime često odugovlače sa izradom novih dokumenata - lične karte, pasoša, zdravstvene knjižice, vozačke dozvole, jer ta procedura oduzima dosta novca.

Nema onog ko se nije zapitao da li crtica između dva prezimena ima neko značenje. Matičari objašnjavaju da će se dama koja je ostavila djevojačko prezime i uzela muževljevo potpisivati bez crtice. To je, kažu, stvar pravopisa.

Kada je u pitanju crtica kod pisanja udvojenih prezimena, po ranijim pravopisnim pravilima iz perioda devedesetih godina prošlog vijeka crtica se pisala, a prema novim pravilima crtica se ne piše.
novosti.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain