Zašto su 30-te bolje od 20-tih

Tridesete nisu nove dvadesete, barem ne u ženskom slučaju. Pri tome ne aludiram na fizički izgled, niti stanje duha, već na nešto što dosta muškaraca ni za života ne dosegne - emotivna zrelost. Brat mi je nedavno izjavio kako me hvata kriza srednjih godina, jer vježbam četiri puta sedmično i ponosim se svojim trbušnjacima u nastajanju. Možda je pomislio kako želim zaustaviti godine, ispeglati bore, djelovati mlađe, biti bolji kandidat za nekog eventualnog ženika kojem je žena od trideset i pet već “stara”.

Čast izuzecima
Podsjetio me na jednu situaciju gdje je poznanik izjavio kako neće tipkati sa Dikom, jer Dika ima trideset i pet. Poznanik je tada imao trideset šest ili sedam, podbradak i poveći stomak, no bez obzira na to, Dika nije bila dovoljno dobra zbog broja svjećica na torti koje je puhala te godine.Nedavno smo posvjedočili vjenčanju žene od trideset i sedam. Moderna princeza, osim što je mulatkinja, starija je od svog supružnika, razvedena, bliže je četrdesetoj nego tridesetoj i glumica je koju smo praktički vidjeli gologuzu. Avaj, a baš takva je pokazala zube engleskoj kraljici i svakoj mogućoj stigmatizaciji žene koja se ne uklapa u okvire. Princ je na vjenčanju izgledao poput Bosanca koji je upravo dobio jackpot na lotu. Sa dvadeset i nešto, čak i u slučaju kada se želiš obrazovati, izgraditi karijeru i napraviti nešto od sebe, povremeno povjeruješ kako “nisi potpuna dok se ne udaš i rodiš djecu”. Analogno tome, vjeruješ u mušku slatkorječivost, obećanja i svaku laž tipa “bivša me proganja bez razloga”. Čast izuzecima, ali niti jedna djevojka neće voditi monologe sa tvojim dečkom, mora postojati povod za komunikaciju. Postoji više razloga zbog kojih su godine kada se spoji mladost sa iskustvom mnogo bolje od mladosti bez iskustva:

1. Kada u dvadesetima imaš pedesetak kilograma na metar i šezdeset, lice ti je poprilično zaobljeno. U tridesetima konture lica dođu do izražaja, čak i u slučaju kada ti ne izrastu osmice.
2. Sasvim je ok kada ti društvo kaže da si penzić jer ostaješ weekendima doma. Onda si lijepo taj dom urediš sa stilom.
3. U dvadesetima vježbaš radnu naviku radeći honorarce koji ti jedva obezbijede L’orealovu maskaru. Sa trideset, pošto si u mladosti bio marljiv i ambiciozan, imaš posao koji ti omogućava da sebi kupiš što god želiš.
4. Shvataš da možeš sama živjeti i više nego funkcionalno, te se ne moraš nikome opravdavati za svoje postupke i izbore.
5. To što na slici koja ide u javnost izgledaš starije i mnogo deblje nego u prirodi, neće te baciti u očaj. Instagram nije stvarnost...
6...u kojoj ako dobiješ više od 100 lajkova na slici, nećeš se umisliti da si zvijezda.
7. Imaš dovoljno prijateljica koje su postale majke i svjesna si da ništa ne želiš po svaku cijenu, pa ni to.
8. Nećeš svakodnevno stavljati tri kilograma šminke na sebe da bi bila dopadljiva, jer si svjesna da samopouzdanje nema veze sa izgledom...
9....ali kada ti je po volji, šminkat ćeš se kao Cher.
10. I neće te biti briga što o tome misli tvoj brat, prijatelj, ljudi na ulici ili gdje god. Bitno je da se osjećaš ugodno u svojoj koži, zadovoljno i ispunjeno.

Osmijeh i nastaviš
Serviraju nam raznorazne kontradiktorne stvari koje “prava žena treba ispuniti” da bi bila “dovoljno dobra”. Dvadesetogodišnji modeli reklamiraju kreme za bore, četrdeset-i-nešto godišnja Jennifer Lopez reklamira modnu kolekciju namijenjenu dvadesetogodišnjakinjama od kojih većina nema novca za kupiti takve brendirane krpice. Kada brinemo o svojim potrebama, nazivaju nas sebičnima. Ako vježbamo i zadovoljne smo rezultatima, nazivaju nas frustriranima. Kada smo zadovoljne izgledom, nazivaju nas egocentričnim i narcisoidnim. Sa dvadeset te možda takvo što baci u bedak, sa trideset se nasmiješ i nastaviš po svome.
oslobodjenje.ba
Piše: Suada Arnautović

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain