10 trikova za poticanje metabolizma


Metabolizam ovisi o mnogim čimbenicima te je sklon varijaciji

Metabolizam je proces koji se odvija u ljudskom organizmu i kojim naše tijelo sve ono što unosimo pretvara u energiju. Tijekom tog procesa kalorije iz hrane i pića u kombinaciji sa kisikom oslobađaju energiju koja nam je potrebna za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Kod nekih je ljudi metabolizam brži, a kod nekih sporiji. Ipak, metabolizam ovisi o mnogim čimbenicima te je sklon varijaciji. Na svu sreću, možemo ga donekle kontrolirati i ubrzati. Ubrzavanje metabolizma osobito ja važno onima koji se bore s viškom kilograma.

Neki od čimbenika koji mogu utjecati na metabolizam ljudskog tijela su mišićna masa, učestalost obroka, genetsko nasljeđe, razina stresa, prehrana i razina tjelesne aktivnosti. Osim toga, bitno je napomenuti i da se metabolizam usporava kako starimo. Na sreću, čak i ako primjetite da vam se metabolizam usporio, možete ga 'oživiti'.

Želite li smršavjeti, trebali biste se upoznati s načinima koji vam mogu pomoću da ubrzate svoj metabolizam. Više o tome, pročitajte u nastavku...

Jedite dovoljno
Želite li smršavjeti, trebali biste smanjiti unos kalorija. Ipak, da bi naše tijelo moglo normalno funkcionirati i obavljati sve svoje funkcije, potrebna mu je hrana. Kada unesete manje kalorija nego što je potrebno (1200 kalorija je minimalna količina koja se preporuča većini žena), vaš metabolizam se usporava i počinje skladištiti masti. Jedite dovoljno, tako da ne budete gladni, savjetuju stručnjaci. Da bi metabolizam stalno bio 'zaposlen', najbolje je tijekom dana imati 3 glavna obroka i 2 manja međuobroka.

Potaknite metabolizam odmah ujutro
S razlogom se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu. Naime, želite li da vam metabolizam radi kako treba, najbolje ga je potaknuti odmah ujutro. To znači da biste u svoju svakodnevnu rutinu definitivno trebali uvesti doručak. Također, to će vam omogućiti da se osjećate energičnije tokom dana. Najbolje je za doručak jesti proteine, a idealan obrok su žitarice s jogurtom.

Pijte kavu ili čaj
Kofein je jako dobar stimulans pa tako potiče i rad metabolizma te sagorijevanje kalorija. Osobito se preporuča zeleni čaj koji sadrži katehin – antioksidans koji pozitivno utječe na rad metabolizma. Kavu i čaj je najbolje piti bez ikakvih dodataka.

Unosite dovoljno vlakana
Istraživanja su pokazala da određena vrsta vlakana može potaknuti sagorijevanje kalorija i to čak i do 30 posto. Studije su otkrile da žene koje unose veću količinu vlakana kroz prehranu, imaju manje problema s nakupljanjem kilograma. Cilj je unositi oko 25 g vlakana na dnevnoj razini.

Hidratacija je ključna
Čak i 6 čaša vode dnevno može vam pomoći da probudite svoj uspavani metabolizam. Kad je gubljenje kilograma u pitanju, hidratacija je ključna stoga svakako uvijek kraj sebe imajte bocu s vodom.

Kupujte organski uzgojene namirnice
Neka istraživanja tvrde da pesticidi mogu potaknuti debljanje, a i općenito su loši za zdravlje pa je najbolje kupovati namirnice od lokalnih proizvođača te iz organskog uzgoja. Osobito se to odnosi na namirnice kao što su breskve, jagode, trešnje, jabuke, nektarine i kruške za koje je otkriveno da sadrže najveću dozu pesticida.

Nemojte zaboraviti proteine
Za održavanja zdrave mišićne mase, tijelu su potrebni proteini. Osim u mesu, proteini se nalaze i u mliječnim proizvodima, orašastim plodovima i mahunarkama.

Uključite namirnice bogate željezom
Željezo je potrebno jer prenosi kisik mišićima koji sagorijevaju kalorije. Žene su posebno osjetljiva skupina jer gube željezo prilikom menstrualnog krvarenja pa je potrebno održavati razinu željeza na normalnoj razini. Ne dobivate li dovoljne količine željeza, vaš će metabolizam biti usporen te ćete osjećati umor. Najveće količine željeza nalaze se u školjkama, mesu, špinatu i grahu.

Izbjegavajte alkohol
Alkohol sadrži mnogo kalorija te negativno utječe na rad metabolizma, odnosno usporava ga. Dakle, želite li smršavjeti te ubrzati rad svog metabolizma, klonite se koktela i drugih alkoholnih napitaka.

Pijte mlijeko
Postoje znanstvene tvrdnje prema kojima nedostatak kalcija (uobičajena pojava kod mnogih žena) može usporiti metabolizam. Najviše kalcija dobiva se kroz mliječne proizvode kao što su kravlje mlijeko i jogurt sa smanjenim udjelom masnoća.
zena.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain