4 prijatelja koji nas podmlađuju pronađite na tržnici

Prijatelji kolagena, borci protiv slobodnih radikala, naši zaštitnici od sunčevih zraka I tamnih mrlja na koži... sve ih možemo pronaći na tržnicama. Zdrave i fine

Bogatstvo na tržnicama ne veseli nas samo jer nam je jednolične hrane zimi preko glave. Svježe povrće i voće, koje je po mogućnosti raslo na pravoj zemlji izloženo pravoj sunčevoj svjetlosti znači i da će svaki jegov komad biti bogatiji vitaminima i ostalim korisnim tvarima. Mnoge od njih prava su mala čuda po tome koliko dobra čine našoj koži.
Mrkva
Neke vrste povrća bogate su karotenoidima poput beta karotena, a oni štite kožu od sunčeva zračenja i slobodnih radikala, oboje uzročnika starenja. Jedan od najboljih izvora betakarotena je mrkva (uz bundevu i slatki krumpir).

Špinat & co.
Mnogo povrća je bogato i vitaminom C koji je važan za proizvodnju kolagena i također ima jaki antioksidativni učinak. U jednoj studiji ljudi su konzumirali dnevno 180 mg vitamina C tijekom četiri tjedna i antioksidativna aktivnost njihove kože porasla je za čak 37%. Povrće s najviše vitamina C je lisnato zeleno povrće poput špinata,  (34).

U drugoj studiji, istraživački je tim mjerio elastičnost kože u 700 žena iz Japana - otkriveno je kako one koje su jele više zelenog i žutog povrća imale manje bora od ostalih.Rajčice
Rajčice imaju višestruko pozitivno djelovanje na zdravlje, uglavnom zahvajujući likopenu koji sadrže, od smanjenja raizika od srčanih bolesti , moždanog udara i raka prostate. Studije su dokazale kako likopen (inače tip karotenoida) štiti i kožu od pogubnog utjecaja sunčevih zraka. U jednoj od njih žene koje su jele hranu s visokim udjelom likopena i antioksidansa iz drugog povrća znatno se smanjila dubina bora nakon 15 tjedana. Kuhanje rajčice sa zdravim masnoćama poput maslinova ulja, znatno poboljšava apsorpciju likopena u tijelu.

Borovnice
Dražesne plave bobice nisu jeftine, čak ni kad je sezona borovnica na vrhuncu, ali isplati ih se kupiti jer koža će od njih zasjati. Borovnice nas opskrbljuju vitaminima C i E, antioksidansima koji zajedno rade na osvjetljivanju kože i bore se protiv oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala,  jednako kao i glikozid arubtin koji posvjetljuje mrlje na koži.
miss7.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain