5 najčešćih mitova koje smo čuli o kosi


Verujemo da ste se dosad naslušali brojnih "činjenica" o kosi, ali vreme je da na neke od njih zaboravite.

Donosimo vam 5 najčešćih mitova o kosi koji nemaju veze s istinom i zbog kojih vaša kosa ne može biti zdrava i lepa.

MIT 1: Prođite četkom kroz kosu 100 puta dnevno za zdraviji izgled
Na ovaj način samo ćete izgubiti još više kose u jednom danu. Normalno je da vam tokom dana ispadne oko 100 dlaka, dok ćete preteranim češljanjem povući i dlake koje još nisu trebale da ispadnu. Koristite četku samo u svrhe stilizovanja i češljajte se nežno, bez grebanja vlasišta.

MIT 2: Kosu je bolje sušiti na vazduhu nego fenom
Ovo je savet koji ste sigurno čuli često, ali istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Annals of Dermatology pokazalo je da sušenje kose na vazduhu može takođe imati negativan uticaj na vlasi. Feniranjem se oštećuje spoljašnji sloj dlake, ali ako je kosa vlažna duže od sat vremena, to može oštetiti vlasi iznutra. Najbolje bi bilo da kosu pustiti da se suši na vazduhu dok ne bude oko 75 posto suva te je zatim do kraja osušiti fenom.

MIT 3: Ako šišate kosu svakih 6 nedelja, brže će rasti
Kosa raste iz vlasišta pa samim tim učestalost šišanja nema veze s brzinom njenog rasta. No razlog zbog kojeg ste ovaj savet čuli toliko puta jest to što redovno šišanje kose uklanja ispucale vrhove - najveće neprijatelje onoga ko pokušava pustiti kosu. Ako redovno negujete kosu regeneratorom, maskom, uljem i drugim kozmetički preparatima, biće dovoljno skratiti vrhove svakih 8 do 12 nedelja, o čemu će vas najbolje znati posavetovati vaš frizer.

MIT 4: Ako često vežete kosu, više će vam ispadati
Ovo je delimično tačno. Niski rep i opuštena punđa neće naštetiti vašim vlasima, ali ako često stežete kosu (od čega vas i tokom dana može boleti teme), dogodiće se isto kao i s preteranim češljanjem - povući ćete i vlasi koje još nisu trebale da ispadnu, a tako reskirate i oštećenje folikula dlake, što može dovesti do trajnog gubitka kose na delovima glave, otkriva studija iz časopisa Annals of Dermatology.

MIT 5: Kosa će biti najlepša ako isperete šampon hladnom vodom
Ovaj mit temelji se na tome da će se hladnom vodom najbolje ukloniti mrtve ćelije s površine dlake te će kosa nakon toga biti glatka i sjajna. Ali vlasi sadrže i žive ćelije na koje hladna (ali ni topla) voda nema nikakav uticaj, piše Pure Wow. Želite li da vam kosa izgleda zdravo i glatko, radije uložite u kvalitetan regenerator.
cosmopolitan.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain