8 simptoma stresa


Ako si duže vrijeme pod stresom, treba paziti na njegove simptome, kaže The Daily Net. Ne treba ih ignorirati jer će se, uz loš utjecaj na tvoje zdravlje, kroz duža stresna razdoblja hormon stresa kortizol pretjerano lučiti i tjerati te da nesvjesno radiš ove stvari...

Žudjet ćeš za hranom s puno šećera
Od stresa žudiš za hranom s visokim udjelom masti i šećera jer te stres čini gladnom. Umjesto da posegneš za prvom čokoladom, probaj se najesti namirnicama bogatima nutrijenata koje će ti pomoći prebroditi ove situacije i održati te energiziranom.

Postaješ paranoična zbog sitnica
Dok si pod stresom, tvoje su misli razbacane posvuda pa u nastojanjima da usavršiš sve zadatke mogla bi se previše fokusirati na sitne detalje. Postaješ previše oprezna u strahu da ćeš nešto krivo napraviti i tvoj se um preokupira nebitnim stvarima. Kada se rodi problem, samo se na njega koncentriraš, a ne i na ukupni zadatak.

Bit ćeš sve više nespretnija
Uz minimalno sna i koncentracije, bit će ti teško biti svjesna svoje okoline pa ćeš se spoticati preko stvari (i fizički i figurativno). Stres utječe na tvoje spavanje, a san bi trebao biti prioritet u ovim razdobljima. Manjak njega učinit će te nespretnom i sve će ti djelovati kao u izmaglici - baš kao i kad si pod utjecajem alkohola.

A slično alkoholu, stres će utjecati na tvoje misli i sposobnost donošenja pravilnih odluka.

Postat ćeš jako umorna
Stres uzima danak na tvom organizmu pa će te dugi radni sati izmoriti. Pojačan umor dolazi od fizičkog i psihičkog stresa, koji se, ako se oduži, može lako pretvoriti u depresiju.

Iznenadni naleti energije
Tvoje će tijelo stvarati nagle nalete energije kako bi se nosilo sa stresom koji ga prožima kako bi izdržalo kroz dan. Ipak, nemoj se pretjerano ovome veseliti jer će te vrlo uskoro taj nalet energije napustiti i osjećat ćeš se iscrpljeno.

Postat ćeš jako razdražljiva
Hormon stresa ima tendenciju da nas učini svadljivima. I u najmanjim stvarima možeš pronaći razlog za svađu te se istresati na osobe oko sebe zbog trivijalnih situacija.

Otvorit ćeš se ljudima oko sebe
Stres nas čini osjetljivima i ranjivima što dovodi do puno situacija u kojima ćemo 'puknuti'. Možda primijetiš da se sve više žališ i pričaš o svom stresu i svim detaljima svima koji ti se nađu u blizini. Bez obzira na efikasnost toga što dijeliš s drugima svoj problem, mogla bi se otuđiti od onih ljudi koji su ti bliski i uništiti odnose s njima.

Unosit ćeš povelike količine kofeina
Neispavanost često ide uz konzumaciju velikih količina kofeina (kroz kavu ili energetska pića) kojima se pokušavamo održati budnima. Ovo će upravo suprotno djelovati na tvoj problem jer su posljedice prevelikog unosa kofeina vraćanje na početak, umor i frustriranost.
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain