HIPERPIGMENTACIJA: Neprijatelj ljetnog tena!


Preplanuli ten laska svakoj figuri, čini nas prividno vitkijima, nepravilnosti na koži manje vidljivima, a uz to nas u trenu podsjeća na opuštene dane provedene na plaži.

BEZAZLENO SUNČANJE NE POSTOJI
Nekoliko sati provedenih na suncu može nam se učiniti vrlo bezazleno, posebno u usporedbi sa zadovoljstvom koje nam pruža privlačan brončani ten.Ipak, liječnici tvrde kako niti vrlo kratko izlaganje suncu nije bezopasno, te da ljeti ne bismo uopće smjeli izlaziti bez nanošenja proizvoda s visokim zaštitnim faktorom.Pri svakoj šetnji na sunčani dan, pri svakom odlasku na plažu ili na svakom izletu u prirodu, upamtite da svaka minuta provedena na suncu oštećuje vašu kožu mnogo snažnije nego je vidljivo golim okom.

ZNATE LI ZAŠTO SE LJETI POJAVLJUJU TAMNE MRLJICE?
Najčešće tegobe vezane za pretjerano izlaganje suncu bez zaštitnog faktora su crvenilo, osip, urtikarije, svrbež, peckanje, ljuštenje kože, opekline, ali i stvaranje brojnih mrlja po koži, poznatijih kao hiperpigmentacije.
Znate li kako hiperpigmentacije nastaju, što nam pokazuju i da baš uvijek znače da je koža pretrpjela oštećenje? Tamna i neujednačena područja na kojima je koža pigmentirana mnogo jače nago na ostatku tijela, mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela i u bilo kojoj životnoj dobi, a njihovo je uklanjanje dugotrajno i nerijetko neuspješno.

SUNCE, GENETIKA, HORMONI, UPALE…
Melanin, prirodni pigment, odgovoran je za boju naše kože, očiju i kose, a naše ga tijelo neprekidno proizvodi u potrebnim količinama, kako bi našu kožu zaštitilo od štetnih UV zračenja.

Iz tog se razloga s ljetovanja vraćamo s nekoliko nijansi tamnijom kožom, koja nam dokazuje kako je naše tijelo proizvelo velike količine melanina kako bi nas zaštitilo od pretjeranog izlaganja UV zračenju.Osim izlaganja sunčevom zračenju, hiperpigmentacije tena mogu uzrokovati i hormonalni poremećaji, upale i infekcije na koži, akne i ožiljci,dijabetes, a neki ljudi imaju i genetski mnogo jaču predispoziciju za pretjeranu proizvodnju melanina.

KOŽA SE MELANINOM ŠTITI, ALI NE UVIJEK RAVNOMJERNO
Povećanom proizvodnjom pigmenta melanina naša koža stvara prirodni filtar od sunčevog zračenja, pokušavajući zaštiti DNA u stanicama. To nikako ne znači da je tamnjenje kože zdravo ili korisno, već da smo svojoj koži nanijeli štetu zbog koje je bila prisiljena aktivirati prirodne mehanizme samoobrane.

Kako nije svaki dio tijela jednako izložen suncu, niti je koža jednako kvalitetna na svim dijelovima tijela, nerijetko će se na koži pojaviti lokalizirane tamne mrlje kao indikator da je na tim mjestima proizvedena mnogo veća količina melanina. Iako te mrlje najčešće primjećujemo ljeti, one su vidljive tijekom cijele godine i pokazatelj su fotostarenja kože.
UV zračenje oštećuje DNA u stanicama kože, a nedostatak kvalitetne zaštite i prevencije uzrokovat će preuranjene znakove starenja, poput bora, gubitka elastičnosti i neujednačene pigmentacije.

SAVJETI DERMATOLOGA SVODE SE NA JEDNU PREPORUKU
Dermatolozi se slažu oko jednog – zaštita od UV zračenja tijekom cijele godine najbolja je garancija dugotrajno ujednačenog tena. Iako nije moguće spriječiti pojavu baš svake mrljice, kvalitetna UV zaštita osigurat će nam dugotrajno ujednačen ten i spriječiti prerano starenje kože.

Iz La Roche-Posay laboratorija stigla nam je inovativna formula koja koži pruža zaštitu širokog spektra, zaštitnog faktora 50+, koja osim vidljivog spektra, pokriva i nevidljive ultraljubičaste UVA i UVB zrake. La Roche-Posay Anthelios Pigmentation 50+ Tinted Cream krema namijenjena je zaštiti kože od pigmentacija nastalih izlaganjem suncu, a idealna je za sve osobe sklone hiperpigmentaciji, od onih s melazmom, sunčevim pjegama, pa do osoba s postupalnim hiperpigmentacijama.

IZBACITE I TEKUĆI PUDER IZ LJETNE RUTINE
Zahvaljujući Proceradu, ova će krema zaštititi kožu od svih posljedica prekomjernog izlaganja suncu te će spriječiti pojavu hiperpigmentacija, istovremeno njegujući kožu i neutralizirajući oštećenja nastala zagađenjem okoliša. Proizvod je prikladan čak i za najosjetljiviju kožu, kao i onu osjetljivu na sunce.

Ako vam je potreban još jedan razlog da ovu moćnu kremu ubacite u ljetnu torbu, napominjemo kako je tonirana i koži pruža lago prekrivanje nepravilnosti, što će mnogim ženama omogućiti da iz svakodnevne rutine izbace i tekući puder.

DOKAZANO SMANJEN BROJ HIPERPIGMENTACIJA
S obzirom na dugogodišnju posvećenost istraživanjima i poboljšanju stanja osjetljive kože, La Roche-Posay je proveo studiju o važnosti filtriranja vidljive sunčeve svjetlosti u sprječavanju razvoja hiperpigmentacija. U studiji je sudjelovalo 20 ispitanika, pri čemu ih je dio bio tretiran Anthelios Pigmentation 50+ kremom, a drugi dio nije. Nakon 12 dana izlaganja vidljivoj svjetlosti, grupa koja je koristila La Roche-Posay Anthelios Pigmentation 50+pokazala je značajno smanjen razvoj pigmentacija uzrokovanih vidljivom svjetlošću u usporedbi s netretiranim područjima.
journal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain