Hrana kao antistres terapija


Prema nekim istraživanjima, čak petina svjetskog stanovništva trpi zdravstvene posljedice nekog oblika stresa. Iako je nekoć zvučalo kao floskula, čini se da moderna medicina sve više bilježi porast bolesti koje su posljedica pretjeranom izlaganju stresnim situacijama. I gotovo da nema osobe koja ne treba antistres terapiju. Ona ovaj ili onaj način. Stoga je i iz godine u godinu porast korištenja antidepresiva te lijekova za nesanicu, u sve većem porastu. Naravno, ukoliko naš liječnik smatra da bismo trebali uzimati neki farmakološki pripravak, svakako ga treba poslušati. Ipak, ukoliko su naši problemi takvi da zapravo spadaju u svima stresnu svakodnevicu, tada bismo mogle same promijeniti neke obrasce ponašanja. Time ćemo, tvrde stručnjaci iz raznih područja, svakako smanjiti i količinu nervoze.KAKO SMANJITI RAZINU STRESA?
Stručnjaci tvrde kako je najbitnije složiti prioritete te organizirati stabilan dnevni raspored. U stresnim situacijama, tvrde, rutina je prednost. Predlažu i odstranjivanje obaveza koje nisu trenutno bitne, kao i odgodu krupnih životnih promjena. Ne pokušavajmo riješiti ono što je trenutačno nerješivo. Također, idealno bi bilo baviti se nekim sportom ili barem dnevno provesti četrdesetak minuta u šetnji. Ovo je istovremeno i odlična prevencija dijabetesa tipa 2. A najbolje ćemo si pomoći ukoliko u prehranu uvedemo neke namirnice koje možda dosad nismo.

LAVANDA
Ne možete spavati jer ste pod pritiskom zbog posla ili obitelji? Pokušajte s aromaterapijom lavandom. Dokazano je da lavanda liječi blagu nesanicu. Možete ju koristiti na razne načine, kao losion za tijelo, čaj ili u svijećama. Spravlja se od osušenih cvjetova i esencijalnih ulja biljke, a svaki njezin dio ima ljekovit učinak.

BATAT
Nije samo ukusan i zdrav, slatki krumpir je prirodni neprijatelj stresa jer je slatkog ukusa i pun je ugljikohidrata, a možete ga jesti čak i kada ste na dijeti. Ima dosta vlakana koja pomažu da probavi.

KAMILICA
Nikako ju nemojte konzumirati ako vas boli trbuh ili želudac, ali svakako ako se osjećate nemirno ili nervozno. Dokazano je da kamilica, kada se konzumira kao čaj, smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i uspješno smiruje tijelo.

CRNA ČOKOLADA
Istinski ljubitelji čokolade ovo sigurno znaju, ali nije loše ponoviti.. Količina od 40 grama umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, a to uklanja anksioznost. To što uživate dok je jedete oslobađa endorfine u mozgu i vi ste savršeno sretni.

KANTARION
Kantarion se stoljećima koristi kao sredstvo za liječenje depresije, ako se konzumira kao čaj ili kao dodatak ishrani. Dokazano je da značajno popravlja raspoloženje kod blago depresivnih osoba. Ipak, nije prihvaćen kao lijek protiv ozbiljne depresije jer ima negativne posljedice ako se kombinira a nekim namirnicama ili lijekovima.

MLIJEKO
Buđenje usred noći obično zahtjeva šalicu toplog mlijeka. Većina ljudi postanu pospani kada popiju mlijeko jer u njemu ima triptofana, aminokiseline koja se nalazi i u puretini. Od toplog mlijeka ćete biti pospani ali ne iz ovog razloga. Naime, najviše osoba osjeti potrebu za spavanjem jer se prisjeća djetinjstva. Isplati se pokušati ako već niste.

MASLAC OD KIKIRIKIJA
Kada osjetite da vam tijelo gubi snagu jer niste dovoljno spavali, maslac od kikirikija je rješenje jer ono djeluje kao gorivo za organizam. U njemu ima dosta vitamina B6 koji regulira krvni pritisak i podiže raspoloženje.
journal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain