Kako da vaše fotografije s plaže ispadnu dobro

Svi želimo da s ljetovanja donesemo lijepe fotografije, koje ćemo rado pokazivati prijateljima i postavljati na društvene mreže. Po pravilu, zbog lošeg položaja tijela i pogrešnog kadra, većina fotografija ostaje samo u memoriji naših aparata.

Ovo je 12 grešaka koje svi često pravimo, kada poziramo na ljetnjim fotografijama.
Sjetite ih se kad se sljedeći put nađete pred objektivom, da bi vaše buduće fotografije bile kao s naslovnih strana časopisa.

“Dupla” noga

Pogrešno: Noge su u istoj liniji, što stvara efekat „široke“ noge i kvari lijep kadar. Pravilno: Jednu nogu postavite nešto više od druge. Tako se noge neće stapati, već će se dobro uočavati i izgledaće vrlo lijepo.

Koljena gledaju u kameru

Pogrešno: Kada koljena gledaju direktno u kameru, tijelo i noge djeluju kratki. Pravilno: Poluokret ističe lijepu figuru, a noge se dobro uočavaju.

Ptičija perspektiva

Pogrešno: Pogled odozgo narušava proporcije lica. Vrat se neće vidjeti i figura će djelovati teško. Pravilno: Slikajte model u nivou očiju. Tako ćete sačuvati proporcije i vrat će se dobro vidjeti.

Kada akcenat nije na licu

Pogrešno: Zbog pogrešne perspektive, vrat može izgledati neprirodno, a tijelo bezoblično. Pravilno: Ista poza, samo iz drugog ugla. Stavite akcenat na lice. Ovakav položaj je prijatniji i za model.

Preblizu vode

Pogrešno: Kad je brada previše blizu vode, vrat nestaje i kvare se proporcije lica. Pravilno: Između brade i vode treba da bude najmanje 10-15 cm. Tako vrat postaje dobro uočljiv i sva pažnja se usmjerava na lice.

Klečeća poza

Pogrešno: U klečećoj pozi noge naprosto nestaju i osoba na slici djeluje kockasto. Pravilno: Poluprofil ističe fine obline i naglašava ljepotu tijela.

Vojnička poza

Pogrešno: Vojnička poza lišava tijelo oblina i ono djeluje četvrtasto, a kolena se sasvim gube. Pravilno: Blago izvijena poza ističe obline tijela, a dobar položaj nogu čini ih ljepšim i dužim.

Stopala pravo u kameru

Pogrešno: Što stopala više okrećete prema kameri, noge će vam izgledati kraće. Pravilno: Opet se treba malo izviti i tada će se pojaviti fine, dobro uočljive obline tijela.

Kad sjedite na slici

Pogrešno: Bez obzira šta neki misle, sjedeća poza nije uvijek najsretnije rješenje. Pravilno: Poluležeći položaj je mnogo bolja alternativa. Noge lako prekrštene u člancima čine model još gracioznijim.

Koljena do grudi

Pogrešno: Što više primičete kolena grudima, to više narušavate proporcije tijela. Pravilno: Ležeća poza, sa jednom nogom naprijed, divno ističe gracioznost tijela.

Nemojte se naslanjati

Pogrešno: Ruka koja podupire glavu čini kadar teškim, a osoba na slici djeluje umorno. Pravilno: Ne oslanjajte se cijelim tijelom na ležaljku. Sastavite koljena i oslonite se na blago savijenu ruku.

Pazite na držanje

Pogrešno: Zbog lošeg držanja tijela, iskočiće vam stomak, a vrat nestati. Pravilno: Nemojte se pogrbiti. Dovoljno je da ispravite leđa da biste izgledali graciozno. To ne važi samo za slikanje.

Bonus
Mnogo je pravila za poziranje, ali ne zaboravite da za dobru fotografiju nisu najvažniji idealna poza, lijepo tijelo i dobar kadar, već prave emocije. Pogrešna, ali vedra fotografija, ispunjena iskrenim emocijama, sigurno će se dopasti svima i naći zasluženo mjesto u vašem albumu.
tuzlanski.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain