Kako reagirati ako osjetite da vaš tinejdžer ima problematičnog prijatelja


Kako reagirati kada vaše dijete dovede kući nekoga za koga osjećate da je loš utjecaj na njega

Dok su djeca bila mala i imala prijatelje koji vam se nisu sviđali, mogli ste pozvati u kuću drugu djecu i potaknuti nova prijateljstva. Posve je druga priča kada postanu adolescenti.

Nećete imati apsolutno nikakva utjecaja na to s kim izlaze vaši tinejdžeri. Ustvari, što više negodujete, veća je vjerojatnost da će se odnos nastaviti. To je naprosto način na koji vam žele kazati "ja odrastam i donosim vlastite odluke, i ti se nemaš pravo miješati". Sigurno znate nekoga u svom krugu prijatelja tko je kao tinejdžer mnogo dulje bio u vezi s nekim samo zbog protivljenja roditelja.

Dakle, ako niste zadovoljni odabirom cure ili dečka vašeg tinejdžera, umjesto da kažete da su nepodobni, smislite nešto pozitivno o njima kao krasne oči, lijep osmjeh ili sjajan smisao za humor. Čim vaš tinejdžer shvati da nećete prigovarati, nema se protiv čega buniti i veza može puknuti prije nego kasnije.

Drugi dobar pothvat je da ih pozovete na večeru, prednost čega jest mogućnost da upoznate i zavolite tu osobu, ili pak će svojim ponašanjem i vašem djetetu pokazati kako možda nije najbolji odabir.

Mirno i staloženo, no reagirajte na probleme i prijestupe

Međutim, morate intervenirati ako smatrate da je vaš tinejdžer krenuo u sitne prijestupe, alkohol ili zlouporabu droge. Sjednite i izgovorite svoju zabrinutost, počevši s izjavom kako vam je taj "prijatelj" drag, ali vas brine njegovo ponašanje te uzrok tog ponašanja. Pitajte ih znaju li zbog čega se prijatelj ponaša tako; možda je nesretan kod kuće ili ima duboko ukorijenjen probleme u kojemu bi mu vaše dijete, kao dobar prijatelj, trebalo pomoći.

Naglasite da zapadanje u istu kolotečinu s prijateljem neće pomoći nikome. Dajte im maksimalnu mogućnost razgovora ako prihvaćaju, a ako ne, barem imate mirnu savjest jer ste razgovarali s njima brižnim, suosjećajnim tonom te imaju priliku razmišljati o tome te što je ispravno u toj situaciji.

Stroge zabrane i vikanje izazvat će kontraefekt

Bez obzira na to u čemu je problem i koliko god smatrali njihova momka ili djevojku nepodobnom, najmanje što vam treba jest samovoljno postupanje i zabrana njihova viđanja, jer to će najvjerojatnije izazvati suprotan učinak.

Vikanje "Zabranjujem ti da se više viđate" ili nešto slično i vrlo vjerojatno će se okrenuti protiv vas. Ako ste istinski uzrujani i zabrinuti zbog nekog prijatelja, prijateljice ili momka/djevojke, zamolite njihovu blisku prijateljicu ili rođakinju/rođaka koju cijenite i vi i vaše dijete, da mirno porazgovara s vašim djetetom.
  
Jeste li se vi našli u ovakvoj situaciji? Kako ste vi riješili problem nepoželjnih prijatelja, momka/djevojke?
zena.rtl.hr Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain