Muškarci, ne zanemarujte signale koje vam telo šalje!


Naizgled bezazlene simptome ne treba uzimati zdravo za gotovo jer oni često mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Muškarci i tegobe
Mada na to koliko ćemo dugo živeti utiču različiti faktori, poput genetike, podneblja, načina i kvaliteta života, različite studije pokazuju da je životni vek muškaraca u proseku za četiri do pet godina kraći nego što je to slučaj sa ženama. Postoji više razloga za ovu negativnu statistiku. Primera radi, muškarci su više od suprotnog pola podložni određenim bolestima, npr. kardiovaskularnim a, osim toga, uglavnom se teže odlučuju za odlazak lekaru, čak i kada se već suoče s određenim tegobama.

Ipak, treba imati u vidu da taj pristup nije dobar, jer se odlaganjem problema ništa ne postiže, a dugoročne posledice mogu biti katastrofalne. Uprkos brzom tempu života, poslovnim i privatnim obavezama, uvek je potrebno izdvojiti određeno vreme za sebe, oslušnuti poruke koje telo šalje i njima se pozabaviti. Ova naizgled banalna aktivnost često može biti od presudnog značaja u prevenciji određenih stanja i bolesti.

NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU

1 Bol u grudima
Bolesti srca definitivno prednjače kada je reč o uzrocima smrti muškaraca. Međutim, ove tegobe razvijaju se postepeno, a javljaju se i određeni simptomi koji ukazuju na to da je došlo do poremećaja. Jedan od najčešćih jeste bol u grudima koji može biti praćen i nelagodom u predelu vrata, ramena, leđa, vilice. Osoba može osećati i povremen nedostatak vazduha, ili imati tegobe s varenjem, te se suočiti sa stanjem blaže ili jače anksioznosti praćene znojenjem i povraćanjem.

Ukoliko su ovi simptomi naročito intenzivni, neophodno je odmah potražiti mišljenje lekara i pomoć, jer sve nabrojano može ukazivati i na srčani udar. Ova pojava, koja je uzrokovana usporenim ili u potpunosti prekinutim dotokom krvi do srca, u 90% slučajeva uzrokovana je aterosklerozom, tj. suženjem arterija usled nagomilavanja masnih naslaga. U najvećem riziku od srčanog udara su muškarci stariji od 55 godina, mada statistike poslednjih godina ukazuju na to da su i mlađe osobe sve češće pacijenti. Iako se ovo stanje može tretirati medikamentima, ipak je najbolje poraditi na prevenciji i težiti zdravim stilovima života. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

2 Izrasline na testisima
Mada to nužno nije pravilo, izrasline, otoci, kao i promene oblika i bolovi u testisima mogu ukazivati na karcinom, koji najčešće pogađa muškarce između 15 i 34 godine. Ipak, dobra vest je je ta bolest izlečiva ukoliko se otkrije na vreme. Svakako, treba imati u vidu i to da i maligni oblici, naročito u početnim fazama razvoja, često uopšte ne izazivaju bol, te ni nabrojani simptomi nisu uvek pouzdana indikacija. Ukoliko je stanje ozbiljno, najčešće se preporučuje hirurška intervencija, mada se u pojedinim slučajevima može pribeći i hemoterapiji ili radijaciji. Ipak, ovi tretmani nisu bez posledica, jer najčešće izazivaju neplodnost.

3 Iznenadni napadi glavobolje
Iznenadni napad glavobolje, pomućen vid, smetnje u govoru, otežano kretanje, utrnulost udova, dezorijentisanost, otežano pamćenje mogu biti simptomi moždanog udara čije posledice mogu biti veoma ozbiljne. Do iznenadnog gubitka funkcije mozga najčešće dolazi usled prekida dotoka krvi do ovog organa, ali ona može biti i posledica naprsnuća krvnih sudova. Konvencionalni tretman podrazumeva upotrebu antikoagulansa, koji sprečavaju stvaranje ugrušaka ili otklanjanju postojeće, dok je u pojedinim slučajevima potrebna i hirurška intervencija. Najčešće se propisuju i lekovi za kontrolu krvnog pritiska i regulaciju holesterola.
lekovitobilje.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain